vlada fbih utvrdila

Novim zakonom olakšava se zapošljavanje vozača u FBiH

21.03.2020.
u 18:00

U cilju usuglašavanja sa Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prometu BiH i Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, Vlada FBiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu FBiH. Razlog je i što su u postojećem federalnom propisu iz ove oblasti uočeni nedostaci koji proizlaze iz promjena nastalih u društvu i oblasti gospodarstva, ne samo u BiH nego i u okruženju, pa i u samom EU.

Kazne zbog rješenja

Novoponuđeni zakon propisuje uvjete i način obavljanja djelatnosti prijevoza osoba i tereta motornim, priključnim i zaprežnim vozilima u cestovnom prijevozu, rad stanica tehničkog pregleda i autostanica, javni prijevoz putnika i tereta u linijskom i izvanlinijskom cestovnom prijevozu, prijevoz za osobne potrebe, inspekcijski nadzor i kaznene odredbe. Jednom od predloženih izmjena dana su izuzeća za pojedine vrste i namjene vozila kojim se ne obavlja javni prijevoz i nema potrebe da ona budu isto tretirana i da podliježu obvezama koje su propisane za javni prijevoz. Predložena je izmjena koja omogućava prijevoznicima završiti svoje poslove vezane za registraciju vozila i sam postupak izdavanja rješenja. Naime, bilo je slučajeva da su inspektori cestovnog prometa kontrolirali prijevoznike i kažnjavali ih zato što nisu imali rješenje kod sebe u vozilu, iako su imali važeću potvrdu jer je vozilo bilo tek pregledano, pa praktički nisu mogli ni stići dobiti rješenje. Otklonjena je takva situacija i prijevoznicima ostavljen rok do 30 dana da ispune propisane uvjete. Vozači rent-a-car vozila koja prevoze po 7-8 putnika nisu imali obveze evidentiranja radnog vremena, a inspektor na terenu nije imao načina kontrolom utvrditi nepravilnosti te je predloženo da takvi vozači dobivaju putni nalog.

Osobe s invaliditetom

Predviđene su i olakšice pravnim i fizičkim osobama prilikom zapošljavanja vozača koji prevoze putnike ili robu. Predloženo je da obveze zapošljavanja vozača s najmanje III. SSS budu oslobođene pravne i fizičke osobe koje prijevoz roba obavljaju vozilima manje nosivosti i putnika za osobne potrebe. Prijevoznici koji obavljaju prijevoz u FBiH ili prelaze preko nje bit će obvezni primjenjivati odredbe Zakona te poštovati uvjete iz dozvole i druge važeće dokumentacije za obavljanje prijevoza. Ovo su pojedini inspektori cestovnog prijevoza različito tumačili te su od prijevoznika tražili i dokumentaciju koju su mogli imati samo prijevoznici iz FBiH. U Zakon je uvedeno poglavlje koje se odnosi na izvanlinijski prijevoz osoba s invaliditetom. Definirano je na koje se osobe takav prijevoz odnosi, kao i ustanove koje ga mogu obavljati. Neke osobe s invaliditetom moraju putovati s pratiteljem, predloženi su uvjeti i obveza pratnje osposobljenog pratitelja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?