Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Novim pogonom FEAL skoro udvostručio svoju proizvodnju

Pogone su presijecanjem vrpce otvorili član Uprave Ante Musa i Stanko Kvesić te ministar Erdal Trhulj
15. svibnja 2014. u 11:00 0 komentara 1779 prikaza
Feal
Foto: Zoran Grizelj

FEAL je s novim pogonima preše, bojaone i pakirnice, koji su jučer svečano otvoreni u Širokome Brijegu, napravio generacijski tehnološki iskorak stajući uz rame najvećim prerađivačima aluminija u regiji i Europi te tako širom odškrinuo vrata automobilskoj i željezničkoj industriji te građevinarstvu. Da je prije nekoliko godina FEAL mogao konkurirati s prešom čiji su profili iznad 40 centimetara koja je upravo jučer puštena u rad, onda bi jednu od najznačajnijih EU institucija, zgradu Središnje europske banke (SEB) u Frankfurtu, na kojoj počiva financijska stabilnost Europske unije, upravo štitili otvori napravljeni u Širokome Brijegu. Ovako je pročelje ove zgrade “samo djelo” projektnog ureda FEAL-a sa sjedištem u Austriji.

Veliki broj uzvanica

Brojni ugledni uzvanici i gosti, poslovni partneri, bili su pozitivno šokirani kada su vidjeli nove pogone FEAL-a, čija je vrijednost 15 mil. eura, a u kojima će se u sljedećim godinama, kako se budu otvarali novi poslovi, zaposliti između 70 i 100 ljudi. “Sve što sam htio reći kada sam došao, zaboravio sam, jer ovaj objekt i pogoni dovoljno govore o grupi FEAL i o razvoju industrije u ovome kraju. Industrija je jedina budućnost ove zemlje. FEAL je pokazao da suvremenom tehnologijom, ulaganjem u nove kapacitete i suvremenim trendovima može napraviti rezultate kakvim bi pozavidjele i kompanije iz EU”, rekao je ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH Erdal Trhulj. Čast da presjeku vrpcu zajedno s ministrom Trhuljem imali su dugogodišnji zaposlenici u upravi FEAL-a Stanko Kvesić i Ante Musa koji su danonoćno nadzirali izgradnju novih kapaciteta te praktično vlasnika Jozu Bogdana potaknuli na ovaj iskorak koji će biti najveća odskočna daska za širokobriješki gigant. “Preše ovolike snage su rijetke na prostorima Europe, a potražnja za profilima većih dimenzija svakodnevno raste, kako u građevinskom, tako i u industrijskom sektoru. Oprema je temeljena na zahtjevima naših strateških kupaca kao SchmitzCargobul, Bombadieri i Simens”, rekao je direktor FEAL-a Tonćo Barbarić.

Novi projekti

U građevinskome programu koji pokriva najznačajniji dio prodaje moći će njihovim kupcima isporučivati profile za statički najzahtjevnije građevinske projekte. Novi projekt udvostručuje proizvodnju s dosadašnjih 25.000 na oko 45.000 tona godišnje. Vlasnik FEAL-a Jozo Bogdan zahvalio je svim nazočnima kazavši kako toliko velika nazočnost brojnih partnera i gostiju iz zemlje i svijeta pokazuje smjer razvoja. “Zadužili ste nas sve svojim dolaskom i veliko vam hvala, vi nam pokazujete kakvi trebamo biti”, rekao je Bogdan. S novim kompleksom FEAL je praktično i Š. Brijegu omogućio da u funkciju stavi novu poslovnu zonu Trn. “Za ljude kao što je Jozo ne znači ništa kriza s kojom živimo dugi niz godina. FEAL je dao jako puno Š. Brijegu i ima povijesnu ulogu za razvoj ovog grada. Nadam se da će biti još ovakvih investitora, a FEAL im je najbolji primjer”, rekao je gradonačelnik Miro Kraljević. FEAL-ov razvoj nastavlja se s izgradnjom novih pogona u Stuttgartu gdje žele biti još bliže najzahtijevnijem tržištu u Europi, a novi iskorak predstavlja izgradnja vjetroparka nadomak Tomislavgrada.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.