Usvajanje

Novi zakon o Ustavnom sudu BiH ili slijedi bojkot i referendum

sastanak
Nezavisne.com
30.11.2015.
u 16:55

Zvaničnici Republike Srpske i njeni predstavnici u institucijama BiH traže da se što prije usvoji novi zakon o Ustavom sudu BiH, a ukoliko se to ne dogodi u roku  120 dana razmotrit će se dalje učešće srpskih predstavnika u bh. institucijama i organizacija referenduma u RS-u na kojem bi se građani izjasnili da li podržavaju da 9. siječnja i dalje bude Dan RS-a.

Oni su, nakon višesatnog sastanka o odluci Ustavnog suda BiH,kojom su pojedine odredbe Zakona o praznicima RS-a proglašene neusuglašenim s Ustavom BiH, potpisali zajedničku izjavu, u kojoj se odbacuje ova odluka kao neprimjenjiva, o čemu govori i ranije usvojena deklaracija Narodne skupštine RS. Smatraju da je ova odluka donesena uz intervencionizam međunarodnih predstavnika.

Najavljeno je i da će RS  veoma brzo predložiti novi zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem će predvidjeti da u većini za odluke budu predstavnici entiteta, a da strane sudije ne budu više u toj pravosudnoj instituciji. Predsjednik RS-a Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo dogovorom srpskih predstavnika u vlasti u RS-u i na nivou BiH koji je postignut na ovom sastanku i uvjeren je da će se ova izjava provesti. I lider SDS-a Mladen Bosić je rekao da se Ustavni sud BiH pretvorio u nekoga tko prekraja zakone i ustave, što je neprihvatljivo. Bosić je rekao da je osnova zajedničke izjave da se mora promijeniti zakon o Ustavnom sudu BiH.

Predsjednik SP-a Petar Đokić je rekao da večeras nisu htjeli da donose ishitrene odluke, već one koje bi doprinijele poboljšanju odnosa te da su dali određene rokove povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom je osporen kao neustavan Dan RS-a. I predsjednik PDP-a Branislav Borenović je dodao da su donijeli odluku da pozovu predstavnike druga dva naroda u BiH da se usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će se onemogućiti preglasavanje u radu te pravosudne institucije. Da RS insistira da se u naredna četiri mjeseca izmjeni zakon o Ustavnom sudu BiH u vezi načina njegovog odlučivanja tako što odluku mora podržati bar jedan sudija iz reda konstitutivnog naroda, ponovio je i lider NDP-a Dragan Čavić.

Ustavni sud BiH usvojio je 26. studenog zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a, utvrdivši kako 9. siječnja, kao Dan RS-a, nije u skladu s Ustavom BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije