OD 1. KOLOVOZA

Novi udar na džepove: Jedan teleoperater diže cijene za 8,3 posto

28.06.2023.
u 14:04

Telekomi inflacijsku klauzulu smiju koristiti jednom godišnje. A1 Hrvatska prvi je krenuo s usklađenjem te su odlučili da cijene tarifa i opcija podignu 8,5 posto dok je Telemach sada odlučio da to bude 8,3 posto. 

Još jedan telekom odlučio je povećati cijene. Radi se o Telemachu koji je na svojim stranicama obavijestio korisnike o  tome da od 1. kolovoza kreće s primjenom indeksne klauzule. U njihovu slučaju to će iznositi 8,3 posto. Prvi uvećani računi doći će dakle za mjesec kolovoz, a na adrese pretplatnika u rujnu. Podsjetimo,  najveći  telekomi koji posluju u Hrvatskoj: HT, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Iskon, početkom godine promijenili su model poslovanja i u svoje opće uvjete ugradili indeksnu klauzulu.

Ona im omogućava da se jednom godišnje usklade s prosječnom inflacijom u državi. S obzirom na to da je Državni zavod za statistiku objavio da je  je lanjska prosječna inflacija iznosila 10,8 posto, telekomi su si, uvođenjem te klauzule priskrbili pravo da se, najviše u tom postotku s njom i usklade. Usto, pojednostavili su si i automatizirali povećanje cijena u odnosu na korisnike, jer u slučaju primjene tzv. inflacijske klauzule, korisnici nemaju pravo raskida ugovora bez penala.

Telekomi inflacijsku klauzulu smiju koristiti jednom godišnje. A1 Hrvatska prvi je krenuo s usklađenjem te su odlučili da cijene tarifa i opcija podignu 8,5 posto dok je Telemach sada odlučio da to bude 8,3 posto. HT, još nije donio odluku o tome kada će se i koliko uskladiti s inflacijom. U svakom slučaju, svi  telekomi imaju obvezu korisnike obavijestiti 30 dana prije negoli podignu cijene, a pri tom moraju obavijestiti i regulatora odnosno HAKOM. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?