Općinsko vijeće donijelo odluku

Novi Travnik očekuje da će uskoro dobiti status grada

08.02.2022.
u 20:20

Danas je u Novom Travniku smješteno više institucija županijskoga značaja, a kao malo koji grad u okruženju, ali i Federaciji, može se podičiti kapacitetima za odvijanje kulturnih, sportskih i rekreativnih potreba njegovih građana.

Općinsko vijeće Novi Travnik je na svojoj zadnjoj sjednici donijelo odluku o proglašenju Grada Novi Travnik, piše Večernji list BiH. Odluka se temelji na Zakonu o načelima lokalne samouprave u FBiH, njome se uspostavlja Grad Novi Travnik, određuje njegov teritorij, propisuje svojstvo, tijela, način izbora gradskog vijeća i gradonačelnika, uređuje donošenje privremene statutarne odluke, donošenje statuta, raspisivanje izbora i druga pitanja.

Grad mladosti

- Novi Travnik, grad po svom obliku arhitekture i urbanizma od svoga nastanka, koji je nazvan gradom mladosti u bivšoj državi, odavno u svom urbanom dijelu djeluje i ima tu osobinu grada. Moja motivacija i motivacija vijećnika koji su upućivali na prilike i primjere donošenja zakona o drugim gradovima u FBiH te činjenica da smo dobrim dijelom sjedište i središte institucija i života u SBŽ-u, bile su utemeljene i rezultirale su i vodile nas na zaključak da taj status zaslužujemo i da pokrenemo inicijativu za dobivanje statusa grada, s čime se u potpunosti slažu i građani. Ako naša inicijativa uspije, a vjerujemo da će uspjeti, to će značiti jednu prepoznatljivost i konkurentnost u zemlji i izvan zemlje, u kontaktima i odnosima s međunarodnim čimbenicima, drugim gradovima izvan BiH, u sustavu i projektima prekogranične suradnje, u stvaranju i izgradnji prijateljskih odnosa - kaže Stjepan Dujo, načelnik općine Novi Travnik. U obrazloženju odluke, među ostalim, navodi se da sam grad Novi Travnik predstavlja urbano, administrativno i gospodarsko središte općine, koji je nastao 1949. godine, na temelju preciznih urbanističko-arhitektonskih planova razvoja, da je rastao s metaloprerađivačkim gigantom, tvornicom "Bratstvo", tako da danas ima više od 3500 stambenih jedinica u užem središtu grada, u moderno planiranim višekatnicama i neboderima, a trend izgradnje se nastavlja.

Danas je u Novom Travniku smješteno više institucija županijskoga značaja, a kao malo koji grad u okruženju, ali i Federaciji, može se podičiti kapacitetima za odvijanje kulturnih, sportskih i rekreativnih potreba njegovih građana.

Nacionalni spomenici

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasilo je na području općine Novi Travnik devet objekata nacionalnim spomenicima: Stara džamija u Šenkovićima, nekropole stećaka Bistro, Opara, Zagrlje, Maculje, Sebešić i Orašac, usamljeni stećak kod sela Bistro i nekropolu žrtvama fašizma Smrike. O inicijativi i odluci raspravljat će i odrediti se Parlament FBiH. Novotravničani očekuju i vjeruju da će ishod biti povoljan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?