Reportaža

Novi Travnik Grad mladosti koji sve više stari

08.09.2017.
u 15:00

Pisati o jednom gradu koji iza sebe ima duboku, korjenitu povijest, s mnogo povijesnih artefakata, nije nimalo teško, ali pisati o mladim gradovima, kao što je Novi Travnik, iziskuje više napora i energije, piše Večernji list BiH. Novi Travnik jedna je od mlađih općina središnje Bosne, utemeljena 1949. godine zahvaljujući pokretanju vojne industrije MMK “Bratstvo”. Nalazi se u središtu Srednjobosanske županije na nadmorskoj visini od 516 metara. Od 1981. do 1992. grad je nosio ime Pucarevo, po bosanskohercegovačkom političaru, radniku Đuri Pucaru Starom. Padom komunističke vlasti mijenja se i ime grada te mu se vraća prvo ime - Novi Travnik. Cijela općina zauzima 232 km² prostora koji čine 52 naseljena mjesta u 17 mjesnih zajednica. Prema popisu pučanstva iz 1991. godine, općina je imala 30.713 stanovnika.

Općina je smještena najvećim dijelom u dolini rječice Grlonice, između planina Vilenice, Komara, Radovana i Vranice, okružena općinama Travnik, Vitez, Fojnica, Uskoplje i Bugojno. Budući da su stanovnici uglavnom doseljenici, koje je uglavnom činila radnička klasa, pristigli iz svih krajeva tadašnje države, sa sobom su donijeli svoju kulturu, običaje, tradiciju, pa i vjerovanja. Stoga slobodno možemo reći kako je Novi Travnik prekrasan mozaik različitosti. Kao i u drugim krajevima gdje su bjesnjeli sukobi, ni ovaj grad mladosti, kako je i bio nazivan, nije pošteđen velikog broja žrtava.

Trenutačno stanje

Prema dosadašnjim informacijama, u općini Novi Travnik za vrijeme sukoba sa srpskom i muslimanskom vojskom počinjeni su mnogi ratni zločini nad Hrvatima, pri čemu je poginulo 218 vojnika HVO-a, a 556 ih je ranjeno. Nastradali su i brojni civili, njih 55, među kojima 35 muškaraca, 13 žena i 7 djece. Ranjeno je 288 civila, od kojih 147 muškaraca, 85 žena i 56 djece. Etnički je od Hrvata očišćeno 14 hrvatskih i devet mješovitih sela, pri čemu su stradala 1123 kućanstva te je ispražnjeno 1250 hrvatskih kuća, stanova i 2050 gospodarskih zgrada. Protjerana su 5082 Hrvata. Nakon svih tih statističkih podataka, koji pokazuju kakve su bile nakane napadačkih vojnih sila, hrvatski čovjek je ostao i opstao.

Danas je suočen s drugim oblikom ratovanja - borbom za goli život. Vrijedno je napomenuti kako, unatoč mnogim političkim opstrukcijama pojedinaca, Hrvati općine Novi Travnik prednjače i u ekonomskom i kulturnom pogledu u odnosu na ostala dva naroda, što nije svakako za pohvalu jer bilo bi mnogo više izbora da se i drugi probude iz kulturne letargije. U gradu djeluju brojne hrvatske udruge građana, kao što su Udruga “PRONT”, HKD “Napredak”, Udruga žena “Kraljica Katarina Kosača”, KUD “Stari hrast” i mnoge druge koje organiziraju brojne kulturne manifestacije u obliku koncerata, izložbi različitih umjetničkih profila, obilježavanja hrvatskih tradicijskih povijesnih događaja itd. Na području općine djeluju brojni uspješni gospodarski subjekti o kojima ovise ne samo Hrvati nego i svi građani općine jer najveći prihod u općinski proračun dolazi iz privatnih poduzeća kojima su vlasnici Hrvati. Vrlo je zanimljivo istaknuti, ali istodobno i porazno, što ovaj grad još uvijek (u)diše vlastiti dim u zimskom razdoblju, a plinska postaja je na tri kilometra od grada. Da nije bilo i drugih rješenja kako utopliti grad, možda bismo vjerovali da se bojimo plina, ali u općinskim institucijama još nema dovoljno sluha za rješavanje tog temeljnog problema ili su posrijedi neke druge igre, u što možemo sumnjati dok se ne dokaže suprotno. Ne mora netko biti iz Novog Travnika kako bi primijetio da grad nije uređen - parkovi, fasade, ulice, natpisi, javne površine, pojedini sportski tereni, sportska dvorana, škole i općenito infrastruktura nisu na zavidnoj razini. Svatko može raspolagati općinskim proračunom, za to ne treba posebno obrazovanje, nego imati samo malo obraza za pravednu raspodjelu, ali, kako bi se namakla sredstva iz europskih fondova, treba uistinu biti sposoban, spreman i školovan, što, očito, nedostaje liderima ove općine. Na nama građanima je nadati se kako ćemo doživjeti slušati informacije kako je i ovaj grad dobio znatna sredstva iz europskih fondova za obnovu i razvoj.

Potpora Hrvatima

Kad smo već kod donacija, vrijedno je spomenuti i duboko nakloniti glavu Vladi Republike Hrvatske koja je, po tko zna koji put, prepoznala važnost projekata koje Hrvati kao građani ili institucije prijavljuju na natječaj za pomoć Hrvatima u BiH. Ovaj put prepoznat je kulturni i duhovni objekt Hrvata BiH i iseljeništva - Trg Drinskih mučenica na kojem se planiraju realizirati etno festivali, kazališne predstave, okupljanje svih udruga s hrvatskim predznakom koje će moći predstaviti svoje radionice, literarne i poetske večeri hrvatskih pjesnika i književnika, kinoprojekcije, tribine, adventski sajam nakita i tradicionalnih hrvatskih jela, koncerte klasičnog i duhovnog melosa, humanitarne projekte, sajmove rukotvorina domicilnog puka i iseljenika, okupljanje mladih i djece kroz različite kulturne i zabavne projekte itd.

Uz Katoličku crkvu, Vlada Republike Hrvatske potpomaže izgradnju Srednje škole, a proteklih godina pomogla je i u izgradnji područnih ambulanti te rekonstrukciji Doma zdravlja. Važno je istaknuti simbiozu Katoličke crkve i kulturnih organizacija, koje zajedničkim snagama kroz različite oblike kulturnih i duhovnih sadržaja pokušavaju sačuvati bogatu hrvatsku tradiciju ovoga kraja. Iako još mnogi vjerski objekti nisu završeni, neumoran je čovjek središnje Bosne u idejama, akcijama, planovima i ljubavi prema Bogu i potrebitima. Nerijetko se održavaju humanitarne akcije za bolesne, uboge, završavaju različiti objekti, organizira nabava liječničkih uređaja…, što ne spominjemo kako bismo istakli svoju humanost, nego apostrofirali na naše jedinstvo i snagu u koju još uvijek nismo posumnjali. Iako nam brojni moćnici obećaju rješavanje naših problema, ipak mi najviše vjerujemo sebi i plemenitim ljudima. Ovaj put vrijedno je istaknuti kako se na jednu od humanitarnih akcija odazvao kralj rock scene Željko Bebek kako bi se pomoglo dovršiti župnu crkvu Presvetog Trojstva u Novom Travniku. Uz njega, nastupit će zenički bend Nemoguće vruće, Epicentar iz Busovače te novotravnički bendovi Antares i Duo’cord’s. Potrebno je graditi i trgove i crkve te uređivati ulice i gajiti kulturnu baštinu, ali činjenica je da sve više mladih s torbom u ruci i autobusnom kartom odlazi u europske zemlje tražiti kruha i ruha. Bolna je činjenica da se ovim gradom, a ništa bolja situacija nije ni u drugim općinama, umjesto mladih šeću stariji i kardiovaskularni bolesnici. Žalosno je da se još nitko od onih koje je narod izabrao za svoje lidere nije oglasio pa ni ozbiljnije zabrinuo, a kamoli nešto učinio kako bi naša mladost, naša inteligencija, najbolja radna snaga ostala u ovoj zemlji. Teško da ćemo za dvadeset godina imati za koga organizirati ili planirati obilježavanje povijesnih događaja, osim ako ne uvedemo novi kalendarski dan “Posljednji Bosanac”. Unatoč patetičnom vremenu, punom neizvjesnosti i straha pred budućnošću, poslužit ćemo se, a možda i ohrabriti izrekom velikog znanstvenika Stephena Hawkinga koji kaže: “Vrlo je važno ne odustati. Tek tako možete nešto i učiniti”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?