dobra suradnja

Novi šef CDU-a Plenkoviću je 2019. uručio nagradu Steiger u kategoriji Europa

plenković i njemac
16.01.2021.
u 15:15

Novi šef vodeće njemačke stranke, Kršćansko demokratske unije (CDU), Armin Laschet dobro je poznat hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću. Štoviše, Plenkoviću je upravo Laschet u ožujku  2019. uručio nagradu Steiger u kategoriji Europa te održao govor u njegovu čast.

Također, Laschet, predsjednik vlade  savezne zemlje Sjeverna Rajna Vestfalija bio je član Kuratorija koji je i predložio predsjednika Vlade RH za nagradu kolokvijalno znanu kao Oscar Ruhrske regije, i koju su, između ostalih, primili izraelski državnik Shimon Peres, poljski predsjednik Aleksander Kwaśniewski, talijanski premijer i predsjednik Europske komisije Romano Prodi, njegovi luksemburški i portugalski kolege kolega Jean-Claude Juncker i José Manuel Barroso te njemački državnik Hans-Dietrich Genscher.

Plenković i Laschet susreli su se tri puta - prvi je bio bilateralan sastanak u Düsseldorfu, u sklopu jačanja odnosa s njemačkim saveznim zemljama, a Sjeverna Rajna Vestfalija je jedna od gospodarski najsnažnijih, a k tomu u njoj živi više od 60 tisuća Hrvata.

Drugi susret bila je dodjela  nagrade u Essenu gdje je Laschet preuzeo ulogu laudatora za hrvatskog premijera kad je njemački političar, između ostalog, rekao kako je "Hrvatska, kao najmlađa država članica EU i kao regionalna kreativna snaga na zapadnom Balkanu, ključni partner Njemačke i Europe".

- Premijer Andrej Plenković važan je zagovornik europskih integracija. Tijekom svoje političke karijere radio je na raznim funkcijama kako bi Hrvatsku približio Europi te kako bi Hrvatska 2013. i postala članica EU. Dodjela Steigerove nagrade u kategoriji Europa itekako je zaslužena, jer Andrej Plenković živi europsku ideju - istaknuo je Laschet te nastavio:

- Put koji je Hrvatska morala proći do Europe od proglašenja neovisnosti 1991. nije bio lak. Podrška Europske zajednice, kao zajedničkog mirovnog projekta europskih naroda, bila je i vrlo je važna. Siguran sam da će obje zemlje surađivati u prijateljskoj suradnji kako bi dale snažan zajednički doprinos budućnosti i stabilnosti Europe.

Najnoviji susret Plenkovića i Lascheta dogodio se na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu u veljači 2020., kad su zajedno sudjelovali na panelu o europskoj sigurnosti.

Tih se susreta Plenković prisjetio na Twitteru.

" Čestitke Arminu Laschetu na izboru za predsjednika CDU-a! S predsjednikom Vlade Sjeverna Rajna Vestfalija uspostavili smo odlične odnose prigodom posjeta Düsseldorfu i Essenu, kao i na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 2020. godine. Radujemo se nastavku kvalitetne suradnje HDZ-a i CDU-a kao i Hrvatske i Njemačke", napisao je Plenković na Twitteru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?