Interreg Europa

Novi program za BiH vrijedan 397 milijuna eura

eu fondovi, euri
Ilustracija
11.12.2023.
u 20:18

BiH je u rujnu ove godine potpisala pismo suglasnosti o provedbi programa ''Interreg Europa'' i time stekla pravo na sudjelovanje u njemu s ostalih šest IPA i NDICI zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji

Uprava za europske integracije i Zajedničko tajništvo Programa međuregionalne suradnje ''Interreg Europa 2021. – 2027.'' pozvali su potencijalne prijavitelje u BiH da sudjeluju u informativnom zasjedanju o programu i mogućnostima koje nude u skorašnjemu razdoblju. Zasjedanje će biti održano 16. siječnja 2024. godine u online obliku od 10 do 11.30.

Naime, BiH je u rujnu ove godine potpisala pismo suglasnosti o provedbi programa ''Interreg Europa'' i time stekla pravo na sudjelovanje u njemu s ostalih šest IPA i NDICI zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. Riječ je o programu teritorijalne suradnje čiji su osnovni fokus regionalni razvitak i izrada relevantnih politika u cilju smanjenja nejednakosti u smislu razvoja, rasta i kakvoće življenja na svim europskim prostorima. Program trenutačno raspolaže proračunom u iznosu od 397 milijuna eura, a očekuju se dodatna povećanja u cilju financiranja sudjelovanja sedam novih članica. Više je informacija o samomu programu dostupno na službenoj mrežnoj stranici (https://www.interregeurope.eu/).

S obzirom na to da su prva dva poziva za podnošenje projektnih prijava u sklopu programa provedena prije uključivanja novih zemalja članica, za početak ožujka 2024. godine planirano je raspisivanje ograničenoga poziva za uključivanje partnera iz novih zemalja u već odobrene projekte, što je prilika i za Bosnu i Hercegovinu.

Zainteresirani se mogu najkasnije do 12. siječnja 2024. godine prijaviti za sudjelovanje popunjavanjem e-obrasca (https://docs.google.com/forms/d/15Xo95wRRstwJhHSlDxrCXNNEtS2yUseM3DrDkxS...). Samo će se zasjedanje odvijati na engleskomu jeziku, a najavljeno je na službenoj mrežnoj stranici programa (https://www.interregeurope.eu/news-and-events/news/information-events-in...). Ovaj program jedan je od onih koji otvaraju velike prilike za lokalnu zajednicu. Treba svakako uputiti i na program Interreg VI-A IPA Hrvatska – BiH – Crna Gora 2021. – 2027., a koji, podsjećamo, ima ukupni proračun od 117,600.000 eura, koji su dostupni iz Europskog fonda za regionalni razvoj i fonda IPA III. Vrijednim iskustvima u mehanizmu privlačenja sredstva, ali lobiranjem, Hrvatska i kroz ovaj program može za BiH osigurati znatna sredstva koja će u najvećoj mjeri iskoristiti jedinice lokalne samouprave u projektima koji se izravno vežu uz podizanje životnog standarda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?