Kiseljak

Novi početak za korisnike Zavoda u Bakovićima

04.03.2017.
u 09:00

U Kiseljaku je ovih dana upriličena svečanost otvorenja stambenih jedinica za korisnike Zavoda za mentalno invalidne osobe, ustanove čije je sjedište u naselju Bakovići u općini Fojnica. Novi je to početak za dio korisnika ove ustanove koji su nakon teškog životnog razdoblja i boravka u Zavodu Bakovići pokazali spremnost za novi početak i iskorak prema samostalnom životu uz potporu zajednice čiji su član bili donedavno.

Od 2013. godine u Kiseljaku je priliku za život izvan zajednice dobilo je 13 korisnika iz različitih krajeva - Sarajeva, Vareša, Zavidovića, Kiseljaka te Hercegovine. Oni su tijekom boravka u Bakovićima pokazali volju za rad, ali i trud za prevladavanje životnih problema zbog kojih im je bila potrebna pomoć. Svaki od korisnika Zavoda za mentalno invalidne osobe priliku za osamostaljenje iskoristio je na svoj način, baveći se različitim djelatnosti, ručnim radom, izradom čestitki, kozmetike na prirodnoj osnovi.

Njihova nova adresa je stambeno naselje u Ulici Vatroslava Lisinskog u Kiseljaku, a sredstva za kupnju tri stana osigurana su iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, kroz transfer neprofitnim organizacijama za rekonstrukciju ustanova za zbrinjavanje u Federaciji BiH.

Nove stambene jedinice u Kiseljaku otvorio je Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike.

Na svečanosti otvorenja stambenih jedinica za korisnike Zavoda za mentalno invalidne osobe, ustanove čije je sjedište u naselju Bakovići u općini Fojnica, održanoj u Kiseljaku bili su i predstavnici Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka, predstavnici Centara za socijalni rad i nevladinih organizacija koje djeluju na ovom području te predstavnici Ustanova za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići i Drin, u općini Fojnica, na čelu s ravnateljicom Zavoda Bakovići dr. Nadom Sušić Sijerčić. Inače, Zavod za mentalno invalidne osobe organizirao je svečanost otvorenja s koje je poslana poruka o višestrukoj koristi ovakvog načina brige za osobe koje su zbog životnih poteškoća bile prisiljene tražiti pomoć Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići.

- Najvažnije je da oni sada imaju svoj dom i pravo na izbor jer smo im na taj način osigurali kvalitetne uvjete za život, kazala je dr. Nada Sušić Sijerčić, ravnateljica Zavoda Bakovići, ustanove koja ovakvim načinom brige omogućava osobama s intelektualnim poteškoćama potpunu socijalnu uključenost i sudjelovanje u zajednici.

Naime, iako imaju potporu ustanove čiji su korisnici, u novom domu oni dobivaju i novu priliku za samostalan život koja ima itekakav terapijski učinak na njihovo mentalno zdravlje.

Trend zbrinjavanja osoba s intelektualnim poteškoćama izvan ustanova europski je trend koji i Federacija BiH, sukladno mogućnostima, nastoji slijediti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije