Salko Bukvarević u srijedu preuzeo dužnost

Novi ministar vraća na posao Frančeševića i Majstorovića

Martin Francescevic
Foto: VL FOTO
03.04.2015.
u 10:10

Stupanjem na dužnost novi federalni ministar branitelja započeo sređivanje nereda i ispravljanje Helezove samovolje

Prvog dana dolaska na dužnost novi federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević naredio je da se Martin Frančešević, pomoćnik ministra za pitanja vojnih evidencija, i Dragan Majstorović, zaposlenik Ministarstva, Hrvati koje je bivši ministar Zukan Helez suspendirao i zabranio im ulaz u prostorije Ministarstva, odmah vrate na posao, neslužbeno doznaje Večernjak. Helezov obračun s tada najviše pozicioniranim Hrvatom u Federalnom ministarstvu branitelja kulminirao je krajem veljače prošle godine kada su Frančešević i Majstorović prilikom dolaska na posao zatekli promijenjene brave na uredima i kada im je rečeno da im je zabranjen pristup prostorijama Ministarstva.

Nezakonitosti u reviziji

Helez je protiv Frančeševića i Majstorovića podnio kaznenu prijavu i to iskoristio kao argument da ih suspendira s posla i zabrani im ulazak u prostorije Ministarstva. Obračun s jedinim Hrvatom na čelnim pozicijama u Ministarstvu Helez je započeo samim dolaskom na dužnost i cilj mu je bio ukloniti ga s položaja zato što se Frančešević protivio njegovu načinu provođenja revizije branitelja. Upozoravao je na to da je revizija korisnika braniteljsko-invalidske zaštite nezakonita, da timovi za reviziju nisu formirani u skladu sa zakonom, da na području Unsko-sanske županije ima 1387 predmeta poginulih civila koji su mahom pobijeni u logorima, te da su za sve njih provedeni fiktivni upravni postupci i tako “utvrđeno” da su stradali kao pripadnici Armije RBiH. Frančeševićeve tvrdnje i upozoravanje na brojne nepravilnosti smetali su Helezu u njegovim zamislima u provođenju revizije te je na svaki način, pa i pod cijenu kršenja zakona, nastojao ukloniti ga iz Ministarstva. U nastojanju da ga ukloni, ministar Helez je protiv njega podnio desetak disciplinskih prijava. Kažnjavan je Frančešević više puta suspenzijom s posla i suspenzijom plaće, ali ga se ministar, pored silnog truda, nije uspio riješiti. Nijedna njegova odluka nije našla uporište u zakonu. Nakon što mu je zabranjen ulazak u prostorije Ministarstva, Frančešević se žalio Odboru za žalbe državnih službenika Federacije BiH. Nazvao je to Frančešević, u izjavama za medije, “siledžijskim” ponašanjem, ocijenio da se ministrova odluka ne može temeljiti na Zakonu o državnoj službi, nakon čega je Odbor donio odluku kojom se ona Helezova poništava, ali se Frančešević i Majstorović do kraja mandata nisu vratili na posao.

Sređivanje nereda

Prvog dana stupanja na dužnost Bukvarević je počeo zavoditi red u Ministarstvo branitelja i vraćati zaposlenike na mjesta na kojima su bili prije dolaska bivšeg ministra. Doznajemo da je Bukvarević odmah po dolasku počeo raskidati i ugovore o djelu kojih je za vrijeme bivšeg ministra bilo mnogo i kojima su nagrađivani stranački podobni kadrovi SDP-a. S obzirom da je od samog dolaska novi ministar započeo sređivanje nereda u Ministarstvu, za očekivati je da je sljedeći potez i vraćanje revizije u zakonske okvire.

Komentara 2

KR
krtica
00:43 04.04.2015.

bravo salko! imas mhuda! pravda i pravica, jednakost i jednakopravnost - iznad svega - prvi su koraci napretku i suzivotu! Bravo!

DU
Deleted user
12:18 03.04.2015.

martin ako ne podnese krivičnu prijavu protiv zukana heleza će napraviti veliku pogrešku. a što se tiče ovog drugog nisma bas siguran o njegov karakter....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije