Čeka se izbor i odluka

Novi čelnik Suda i tužitelj u FBiH trebaju biti Srbi

18.09.2015.
u 06:15

Desetljeće se krši Ustav Federacije BiH i nijedna institucija o tome uopće nije reagirala

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće (VSTV) trebalo bi sljedećeg tjedna birati glavnog federalnog tužitelja, kao i predsjednika Vrhovnog suda FBiH. Provedena je procedura, a sada bi VSTV trebao odlučiti o najboljem kandidatu koji, međutim, mora udovoljiti i ustavnim odredbama koje onemogućavaju da sve ključne dužnosti u ovome entitetu budu u rukama jednoga naroda, piše Večernji list. Najmanje desetljeće FBiH funkcionira na neustavan način jer su na tri od šest pozicija upravo Bošnjaci.

Desetogodišnja praksa

Ni nakon višekratnih upozorenja to se nije promijenilo, a predstojeći izbor u VSTV-u je prigoda da se to promijeni. Naime, u FBiH se definira da premijer, predsjedatelj Zastupničkog doma ili Doma naroda, kao i Vrhovnog suda, Ustavnog suda i glavni federalni tužitelj spadaju u šest ključnih dužnosti. Pri tome, nijedan narod pri raspodjeli ključnih dužnosti ne bi trebao imati više od dvije pozicije. 
No, Bošnjaci ih više od deset godina imaju tri, i to mjesto premijera na kojoj je sada Fadil Novalić, predsjedatelj Zastupničkog doma je Edin Mušić, a predsjednik Vrhovnog suda FBiH je Amir Jaganjac. Hrvati su na dvije vodeće pozicije, Lidija Bradara na čelu Doma naroda FBiH, a predsjednica Ustavnog suda FBiH je Kata Senjak. Samo jedan Srbin je na čelu jedne institucije, i to je glavni tužitelj Zdravko Knežević.

Redoslijed izbora

Ustavom se definira kako se nakon izbora za zakonodavna tijela Federacije i imenovanja premijera, predsjedatelja Zastupničkog doma i predsjedatelja Doma naroda, predsjednik Ustavnog suda, predsjednik Vrhovnog suda i tužitelj Federacije BiH biraju u skladu s raspodjelom mjesta utvrđenih Ustavom. Prema tome bi se za novoga predsjednika Vrhovnog suda FBiH trebao izabrati Srbin, kao i da to bude glavni federalni tužitelj s obzirom da Hrvati popunjavaju dvije pozicije, dok bi se Bošnjacima trebala oduzeti jedna, prema odredbama Ustava FBiH. Te odredbe, međutim, do sada nisu bile zapreka za kršenje federalnog Ustava. Jedino se do sada nisu kršile odredbe da premijer i zamjenici budu iz istog naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?