upozorite djecu

Novi bizarni trend na TikToku: Stručnjaci upozoravaju na ozbiljne posljedice

04.07.2023.
u 08:32

Za ovaj izazov na tik tok potrebno je sunce i pivo i redaju se milijuni pregleda. Ali nekoliko trenutaka slave i zabave vodi pogrešnim smjerom – jer ovaj zabrinjavajući “trik” za sunčanje izaziva opekline na koži.

Sve opasniji trendovi šire se Tik Tokom. U posljednje vrijeme mladi se u Velikoj Britaniji odlučuju na sudjelovanje u takozvanom izazovu polijevanja kože pivom na plaži. Korisnici tvrde da se tako na jeftin i brz način dobije željena brončana boja. No, stručnjaci upozoravaju da izlaganje suncu na taj način predstavlja rizik od dobivanja opeklina i melanoma.

Za ovaj izazov na tik tok potrebno je sunce i pivo i redaju se milijuni pregleda. Ali nekoliko trenutaka slave i zabave vodi pogrešnim smjerom – jer ovaj zabrinjavajući “trik” za sunčanje u Velikoj Britaniji izaziva opekline na koži.

“Ako se izlažete suncu bez ikakve fotoprotekcije i još ako nanosite alkohol na sebe osim opeklina možete zadobiti i kontaktni alergijski dermatitis jer znamo d pivo u sebi sadrži alkohol. Ne da nema nikakvu fotoprotekciju nego može biti izrazito opasno”, rekla je liječnica Dora Madiraca Glasović, prenosi N1

Pa ovakva “zabava” do brže i željenog brončanog tena košta jer opekline mogu nastati u 10 minuta, a crvenilo i pojava mjehura 24 sata nakon izlaganja suncu. Ipak, mladi najčešće na prvu ne brinu za moguće rizike.

“Naravno da će adolescenti u ovom periodu svog odrastanja kad su zapravo usmjereni na svoj fizički izgled biti skloni tražiti načine kako ga poboljšati, pa tako i u ovom slučaju kako svoj ten učiniti više preplanulim tako da – ovo ne čudi kad znamo karakteristike adolescencije kao razvojne faze. U tom razdoblju do kraja nije razvijeno dugoročno razmišljanje to jest, spospobnost da budemo svjesni posljedica trenutnih akcija”, rekla je Željka Koprivnjak, psihologinja Centra za zadravlje mladih.

Tenu na tik toku prati preko 225 tisuća, a Dušku preko 370 tisuća ljudi. Iako kreiraju posve drugačiji edukativan sadržaj dobro su upoznate da bizarni izazovi velikom brzinom postaju trendovi.

“Te ludosti apsolutno treba osuditi, sve ono što je opasno za zdravlje ili sigurnost treba maknuti s TikToka, ali mislim da je najvažnije naučiti našu djecu i naše mlade da imaju kritičko razmišljanje. Ne vjerujem da bi u našoj regiji taj izazov zaživio jer ljudi imaju pametnija posla što će napraviti s pivom”, rekla je Duška Stepanov, Tik Tokerica.

“Nemam ništa drugo za reći nego da je to glupo, nepromišljeno i štetno. Ne bih rekla da rade to samo zbog viralnosti i pregleda na društvenim mrežama već i iz zabave”, kazala je Tena Sakar Vukić, Tik Tokerica.

No, psiholozi ističu kako bi ovu vrstu sadržaja trebalo zabraniti, a TikTok iskoristiti kao priliku za edukaciju. Iz centra za zdravlje mladih napominju da je, uz kontrolu, važno razgovorom objasniti mladima koja je razlika između zabavnog i opasnog sadržaja.

“Djeca i mladi će uvijek naći neki način kako da dođu do tih zabranjenih sadržaja što je zapravo i opasnije. Mislim je važnije da i ovdje u centru, u školama, obiteljima da s djecom i mladima otvoreno razgovaramo o onim sadržajima koji oni susreću”, rekla je Koprivnjak.

Iako Tik Tok nije za mlađe od 16 godina, djeca bez problema pronalaze načine da budu prisutni na mreži koja funkcionira tako što nudi sadržaj koji bi korisniku mogao biti zanimljiv, bez obzira na godine.

“Ja ne mislim da bi se taj trend trebao promovirati, to stvarno nije ništa lijepo što bi se moglo pokazati”, rekla je Irma dok je Marko kazao: “Nemam Tiktok, ali neka rade što hoće, ima tamo dovoljno gluposti. Ovo je još i dobro.

“Nije dobro biti na suncu kako god, tako da bolje da se mažu s kremom”, kazao je Jasmin dok je Jasminka rekla: “Napravili su medvjeđu uslugu komarcima jer komarci će se na to pivo privlačiti, ali ne znam koliko je to pametno za kožu”.

I baš zato što je mala vjerojatnosti da će se u budućnosti društvene mreže koristiti još rjeđe, kontrola aktivnosti mladih na internetu – na prvom je mjestu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije