Zakonodavno-pravno povjerenstvo zarobljenik bošnjačke oporbe u Parlamentu

Nove opstrukcije oporbe u pokušaju deblokade izbora nedostajućeg suca Ustavnog suda BiH

29.11.2023.
u 15:29

Osim po mjestu održavanja, jučerašnja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH ostat će upamćena po većem broju točaka koje su skinute s dnevnog reda pa su neki zastupnici u šali komentirali da je duži popis onoga o čemu se neće nego onoga o čemu će se raspravljati na toj sjednici. Dnevni red utvrđen je tek tri sata od službenog početka zasjedanja. U međuvremenu je bila stanka i oporba je tražila povlačenje četiri predložene točke, a predlagatelj, Klub stranaka predvođenih HDZ-om BiH, povukao je ubrzo potom jednu od njih - zakon o korištenju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata. Obrazloženje predlagatelja bilo je da su potrebne dodatne konzultacije o tom aktu.

Iz najavljenog dnevnog reda na koncu su povučeni također prijedlog Zakona o poduzetničkoj infrastrukturi u Federaciji BiH, prijedlog Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva u Federaciji BiH, kao i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma. Sve su to akti koje je prethodno moralo razmotriti i Zakonodavno-pravno povjerenstvo, ali njegovo zasjedanje nije održano ni jučer jer opet nije bilo kvoruma. Očito je ponovno u pitanju opstrukcija iz oporbenih redova koji u sadašnjem povjerenstvu imaju većinu, a time i mogućnost blokade tog tijela.

Sve se vrti iza želje da se pod svaku cijenu spriječi izmjena Poslovnika Zastupničkog doma, a time i procedura izbora nedostajućeg suca Ustavnog suda BiH. Vladajuća koalicija je upravo izmjenom Poslovnika pokušala deblokirati taj proces, kao i blokade rada Zakonodavno-pravnog povjerenstva.

No, očito je da se pod svaku cijenu želi spriječiti izbor najbolje rangiranog kandidata Marina Vukoje, odnosno instalirati hrvatski sudac po volji političkog Sarajeva. Zastupnički dom federalnog Parlamenta odobrio je jučer zaduženje Federacije BiH od 12 milijuna eura, od ukupno 37 milijuna eura odobrenih za Bosnu i Hercegovinu po sporazumu o zajmu BiH sa Svjetskom bankom - Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za provedbu "Programa integriranog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa". Kako bi stupila na snagu, ovu odluku mora potvrditi i Dom naroda. Prema sporazumu, novac bi bio iskorišten za unaprjeđenje zaštite od poplava i omogućavanje prekogranične suradnje u oblasti voda na koridorima rijeka Save i Drine. Uvjeti zajma za Federaciju su rok otplate od 33 godine, računajući i sedmogodišnji poček. Prema obrazloženju odluke, cilj je ojačati prekograničnu suradnju u sektoru voda te unaprijediti plovnost i zaštitu od poplava. Navedeno je i da program SDIP podržava integriranu suradnju u sektoru voda ulaganjem u unaprjeđenje infrastrukture i dopunskim mjerama koje uzimaju u obzir trenutačni i očekivani utjecaj klimatskih promjena.

Projekt se namjerava baviti klimatskim promjenama - pojačanim rizikom od poplava i suša, povećavajući tako otpornost ekonomskih aktivnosti i stanovnika ciljanih područja na navedene prirodne prijetnje. S obzirom na prekograničnu prirodu sliva Save i Drine, to će biti postignuto podržavanjem koordiniranoga razvoja i upravljanja zajedničkim vodnim resursima u svim zemljama sliva, obrazloženo je. Zastupnički dom Parlamenta FBiH zasjedao je jučer u dvorani sarajevske Općine Stari Grad, a razlog je sigurnosne prirode. Naime, strop u dvorani federalnog Parlamenta prokišnjava, što, prema procjeni rukovodstva Zastupničkog doma, predstavlja opasnost za održavanje sjednica.

Dok se problem ne riješi, federalni parlamentarci će tražiti zamjenske prostore za sjednice. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije