Intervju: Kathleen Kavalec

Nove gradske vlasti u Mostaru imat će izazovan mandat, problemi godinama čekaju na rješenja

18.12.2020.
u 21:53

O lokalnim izborima koji su održani u BiH, a čiji su rezultati prije nekoliko dana i službeno objavljeni, o izborima u Mostaru koji se održavaju u nedjelju, aktualnoj situaciji i ulozi Misije OESS-a u BiH u ovim i drugim važnim procesima razgovarali smo s Kathleen Kavalec, šeficom Misije OESS-a u BiH, piše Večernji list BiH.

Kakva je vaša ocjena proteklih izbora u BiH?

Lokalni izbori, održani 15. studenoga, bili su vrlo izazovni za organiziranje s obzirom na pandemiju COVID-19 i potrebu da se zaštiti zdravlje svih birača i osoba angažiranih na biračkim mjestima, a da ne spominjemo početno kašnjenje u osiguranju sredstava nužnih za održavanje izbora. Unatoč ovim poteškoćama, Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) osiguralo je da svi birači s pravom glasa imaju priliku ostvariti svoje demokratsko pravo uz odgovarajuće mjere zaštite zdravlja, sigurnosti i nadzora. Ovo je ogromno postignuće koje često prolazi nezapaženo uslijed političkih borbi i rasprava. Želim posebno zahvaliti svim osobama angažiranim na biračkim mjestima, promatračima, brojačima glasačkih listića i drugima koji su omogućili provedbu izbora u ovom teškom vremenu.

Također, ove godine bilo je važno da je Koalicija “Pod lupom” na dan izbora, 15. studenoga, rasporedila 2600 neovisnih promatrača diljem zemlje. Prisutnost neovisnih promatrača jedan je od najboljih načina za zaštitu izbornog integriteta i pomoć u vraćanju povjerenja u izborni proces.

Unatoč složenom i, nažalost, politiziranom okružju u kojem moraju djelovati, uvjereni smo da će SIP i njegovo tehničko osoblje i dalje obavljati svoje dužnosti na profesionalan, pravičan i transparentan način. SIP je pokazao da je u potpunosti predan rješavanju svih prijavljenih navodnih nepravilnosti i pokušaja izborne prijevare kako bi osigurao transparentan i pošten izborni proces. Važno je da SIP, agencije za provedbu zakona i pravosuđe proaktivno razmjenjuju informacije kako bi brzo istražili navode o izbornim prijevarama.

Što su glavne zamjerke na izborni proces?

Misija je zabilježila da su mediji, političke stranke i nevladine organizacije izvijestili o brojnim navodnim nepravilnostima na različitim biračkim mjestima, kao i o drugim navodima, poput onih koji se odnose na registraciju državljana BiH u inozemstvu za glasanje poštom. Nastavljamo apelirati na Središnje izborno povjerenstvo, agencije za provedbu zakona i pravosuđe da brzo reagiraju istragom svih vjerodostojnih navoda o prijevarama i, kad je to opravdano, kaznenim progonom. Ovo je nužan korak za vraćanje povjerenja u izborne procese u BiH.

Odziv birača ove je godine bio malo manji nego u prethodnom ciklusu. Izašlo je nešto više od 50 posto birača, vjerojatno i zbog pandemije. Još jedan čimbenik koji je negativno utjecao na odziv birača u BiH jest urušavanje povjerenja u izbore tijekom nekoliko prethodnih izbornih ciklusa i rezultirajuća apatija birača. Nadam se da će se nedavni napori koje je SIP uložio u poboljšanje transparentnosti i pravičnosti izbornog procesa isplatiti većim stopama sudjelovanja u budućnosti.

Ako građani i građanke uvide da se njihov glas čuje i da su njihovi glasovi zapravo važni, odziv će vjerojatno biti veći u budućim izbornim ciklusima. Na kraju, dopustite mi da napomenem da je Ured OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), na temelju prethodnih izbornih ciklusa, dao konkretne preporuke o tome kako ojačati kvalitetu izbora u BiH. To uključuje: ažuriranje biračkih popisa; reforme koje se odnose na sastav i rad biračkih odbora; uklanjanje mogućnosti za izborne prijevare; jačanje regulatornog okvira za financiranje kampanja; poboljšanje sustava obrade prigovora i žalbi i izmjene Izbornog zakona. ODIHR je spreman pružiti pomoć i savjete kad god su čelnici BiH spremni usredotočiti se na izbornu reformu.

Imali smo zahtjeve za ponavljanje izbora u Srebrenici i Doboju, a sporna situacija je i u Travniku, dok se hrvatske stranke žale na naprasan prestanak prebrojavanja glasova u Uskoplju, Tesliću? Kako to komentirate?

Što se tiče situacije u Srebrenici i Doboju, razumijemo da SIP istražuje prijavljene nepravilnosti. Mnoge su političke stranke izrazile zabrinutost i podnijele zahtjeve za ponovno brojanje glasova ili su najavile kako će zatražiti da SIP pozove na ponovne izbore u određenim područjima. Odgovornost SIP-a je procijeniti situaciju i donositi odluke sukladno Izbornom zakonu.

Tragična smrt pobjedničkog kandidata za načelnika općine Travnik stvorila je situaciju bez presedana. U ovoj tužnoj okolnosti očekujemo da će SIP donijeti najbolju odluku o ovom pitanju na temelju najnovije odluke Suda BiH, postojećih propisa i međunarodne prakse.

Nastavljamo poticati sve građane i građanke da prijave sve sumnje na nepravilnosti na izborima Središnjem izbornom povjerenstvu, policiji ili Tužiteljstvu.

Zašto OESS nije reagirao na način izbora članova SIP-a i postavljanje članova s jasnom političkom pozadinom i bez iskustva u provedbi izbora?

Misija OESS-a u BiH nije odgovorna za procjenu kvalifikacija članova Središnjeg izbornog povjerenstva. Misija je izdala priopćenje kada je ranije ove godine žalba na imenovanje članova SIP-a navedena kao izgovor za uskraćivanje sredstava potrebnih za održavanje izbora. U svojoj izjavi istaknuli smo da su vlasti, uskrativši sredstva za izbore, riskirale podrivanje ustavnog poretka i funkcioniranja demokracije. Rekli smo da bi ometanje izbora na ovaj način kršilo politička prava svih građana i građanki BiH. I naglasili smo da bi blokiranje ovih sredstava bilo suprotno opredjeljenju BiH kao države članice OESS-a da organizira i održava izbore u skladu s međunarodnim obvezama i standardima, uključujući obveze OESS-a.

Misija OESS-a u BiH više je puta pozvala sve stranke da izbjegavaju politizirati pitanje SIP-a. Institucija bi se trebala sastojati od visokokvalificiranih i nepristranih osoba koje su zakonski obvezne nadgledati provedbu Izbornog zakona BiH na potpuno neovisan i nepristran način. Od ključne je važnosti da se članovi SIP-a u potpunosti pridržavaju svojih obveza i najviših profesionalnih standarda, ali također je važno da se političke stranke i čelnici suzdrže od nepotrebnog pritiska na SIP i njegove članove. Sve primjedbe u vezi s procesom imenovanja članova SIP-a trebalo bi rješavati pred nadležnim sudom i poštujući zakonski propisane procedure, a ne političkim blokadama.

Što očekujete od lokalnih izbora u Mostaru? Koliko ste zadovoljni dosadašnjom kampanjom i pripremama?

Prije svega, željela bih pozvati građane i građanke Mostara da 20. prosinca ostvare svoje demokratsko pravo glasa, naravno, noseći masku i poštujući sve relevantne zdravstvene mjere kako bi zaštitili sebe i sve osobe nazočne na biračkom mjestu. Građani i građanke Mostara predugo su čekali ovu priliku. Nadam se da će iskoristiti prigodu i informirati se o kandidatima i izbornom procesu. Oni bi trebali glasati za one stranke i kandidate za koje smatraju da će najbolje odgovoriti na njihove potrebe i koji su pokazali predanost poboljšanju kvalitete života svih Mostaraca i Mostarki. Lokalni izbori posebno su važni jer je ova razina vlasti najčešće ona koja najviše utječe na svakodnevni život građana i građanki.

Mostar je godinama bio bez izabrane, odgovorne uprave. Nove gradske vlasti imat će izazovan mandat jer su se problemi i pitanja koji zahtijevaju žurna rješenja gomilali tijekom posljednjih godina.

Značajan broj političkih stranaka, koalicija i neovisnih kandidata koji sudjeluju na lokalnim izborima 2020. u Mostaru potpisao je izborni etički kodeks 18. studenoga 2020. godine. Potpisivanjem ovog kodeksa obećali su osigurati miran i pošten izborni proces koji slijedi temeljna načela integriteta i pravičnosti te podržava nekoliko ključnih demokratskih načela, poput poštivanja zakonitosti izbora, izbjegavanja vršenja političkog pritiska na birače i suzdržavanja od zapaljive retorike. Izborni kodeks izradili su predstavnici gradskih izbornih povjerenstava u Mostaru, organizacija civilnog društva i političkih subjekata registriranih za lokalne izbore 2020. godine u Mostaru, uz podršku Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini. Građani i građanke imaju priliku glasanjem prosuditi jesu li se kandidati pridržavali ovoga kodeksa.

Baš kao što su to činili tijekom glasanja u BiH 15. studenoga, Koalicija “Pod lupom” nadgledat će izbore u Mostaru uz podršku Europske unije, Veleposlanstva SAD-a i Misije OESS-a u BiH. Koalicija “Pod lupom” planira rasporediti neovisne promatrače na sva biračka mjesta u Mostaru. Kao što sam ranije napomenula, prisutnost obučenih i neovisnih promatrača jedna je od najboljih mjera zaštite integriteta izbora. Želim zahvaliti svima onima koji su se dobrovoljno javili da služe svojoj zajednici radeći kao promatrači tijekom ovih izbora.

Podržavate li zahtjeve da se cijeli proces, uključujući prebrojavanje glasova, premjesti u Mostar?

U okružju u kojem su mnogi građani i građanke izgubili povjerenje u izborni proces, SIP se suočava s još jednim ključnim izazovom - vraćanjem povjerenja u izbore. Zbog toga je Misija podržala sve inicijative SIP-a usmjerene na osiguranje najviše razine transparentnosti i integriteta u izbornoj administraciji, uključujući prijenos sjednica SIP-a i poziv građanima i građankama da pregledaju popise birača radi glasanja izvan zemlje i prijave potencijalne nepravilnosti. Središnje izborno povjerenstvo jedina je institucija koja je ovlaštena odrediti mjesto glavnog centra za brojanje. Odluka o premještanju glavnog centra za brojanje u Mostar nekoliko dana prije izbora predstavljala bi ogromne logističke izazove.

Moram ponoviti da Misija ima povjerenja u tehničke sposobnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da izvršava svoje odgovornosti, baš kao što smo to imali i kada smo 2002. godine predali SIP-u odgovornost za organiziranje i provedbu izbora u BiH. Unatoč složenom i, nažalost, politiziranom okružju u kojem moraju djelovati, SIP i njegovo tehničko osoblje sposobni su izvršavati mandat institucije na pravičan i transparentan način.

Posjetila sam Glavni centar za brojanje u Sarajevu neposredno nakon izbora održanih 15. studenoga i bila sam impresionirana profesionalizmom, učinkovitošću i nadzorom zaposlenih SIP-a, koji su bili zaduženi za taj delikatan i veoma važan zadatak - posebno sada kada je taj zadatak još i teži zbog zahtjevnih uvjeta rada prouzročenih pandemijom. Smatram kako svi trebamo podržati SIP i suzdržati se od stvaranja dodatnih problema u ovako kasnoj fazi koji bi mogli potkopati njegov rad.

Najavljeni su intenzivni razgovori o izbornoj reformi. Hoće li se OESS uključiti i pomoći kako bi se postiglo rješenje prihvatljivo za sve strane?

Reforme su ključne za poboljšanje kvalitete i integriteta izbora u Bosni i Hercegovini. Prema preporukama Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i analize procesa izborne administracije Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, postoji jasna potreba za sveobuhvatnim poboljšanjima na svim razinama izborne administracije u BiH. Kako sam istaknula već, to uključuje: ažuriranje biračkih popisa; reformu koja se odnosi na sastav i rad biračkih odbora; eliminiranje mogućnosti za izborne prijevare; jačanje regulatornog okvira za financiranje kampanja; unaprjeđenje sustava obrade prigovora i žalbi i izmjene Izbornog zakona.

Prema našem mišljenju, najučinkovitiji način za napredak i brzu provedbu preporuka ODIHR-a je uspostavljanje nove i sveobuhvatnije Interresorne radne skupine o izbornoj reformi. Interresorna radna skupina vjerojatno je najbolji format za izradu izmjena i dopuna Izbornog zakona na transparentan i inkluzivan način jer bi trebala uključivati predstavnike Vijeća ministara BiH, oba doma PS BiH, uključujući oporbu, SIP, civilno društvo i sve relevantne javne vlasti kako bi se podržala načela transparentnosti, inkluzivnosti i održivosti. Nacrt izmjena i dopuna koji bi predložila Interresorna radna skupina trebao bi se raspravljati i usvojiti u Parlamentarnoj skupštini BiH kroz otvoren i inkluzivan zakonodavni postupak.

Misija OESS-a u BiH spremna je podržati napore usmjerene na postizanje sporazuma o ovom pitanju, sukladno našem mandatu za podršku slobodnim i poštenim izborima u Bosni i Hercegovini. Tijekom godina podržavali smo Središnje izborno povjerenstvo kroz nekoliko ciklusa kako bismo pokušali osigurati pravičan, demokratski i transparentan proces. Ono što je sada potrebno jest zakonodavna akcija za unaprjeđenje izbornog zakonodavstva. Da bi se to dogodilo, političari u svim relevantnim institucijama moraju se angažirati i pregovarati u dobroj vjeri i na transparentan način kako bi unaprijedili relevantne zakonske propise. Ovo je ključno za vraćanje povjerenja građana i građanki u izborni proces.

Međunarodna zajednica nastavit će s podrškom u omogućavanju političkog dijaloga, bez pokušaja nametanja bilo kakvih rješenja. Odgovornost političkih lidera u BiH je pronaći rješenja i uzajamno prihvatljiv put naprijed. Postizanje konsenzusa kroz otvoren i konstruktivan politički dijalog presudno je u pitanjima vezanim za izbore.

Kao i posljednjih 25 godina, Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini i dalje je spremna podržati sve reformske procese i inicijative usmjerene na jačanje demokracije.

Što očekujete nakon ostavke predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije?

Misija OESS-a u BiH istaknula je da u potpunosti podržava Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) kao ključnu instituciju koja ima mandat održati svoju ulogu u osiguravanju neovisnosti, nepristranosti i profesionalnosti pravosuđa u BiH te da je funkcioniranje i integritet VSTV-a BiH i cjelokupnog pravosuđa u BiH iznad bilo kojeg pojedinačnog člana, interesne skupine ili političke frakcije.

Misija smatra da Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH mora nastaviti obavljati svoje funkcije propisane zakonom. Pravosuđe u BiH mora poštivati najviše etičke standarde i mora djelovati izvan dosega bilo kakvog političkog uplitanja ili utjecaja. Postizanje ovog nužnog cilja zahtijeva reforme u sustavu i kulturi. Vraćanje integriteta i vjerodostojnosti VSTV-a, uključujući jačanje procesa imenovanja i disciplinskih postupaka, započet će proces vraćanja povjerenja javnosti u institucije BiH. Sukladno svom mandatu, Misija će pažljivo pratiti i izvještavati o predstojećim događajima i nastavit će pomagati i podržavati pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?