Kulturna baština

Novčići iz 3. st. pr. Krista, neolitička keramika...

20.01.2022.
u 07:22

Odlukom Vlade muzejima u ZHŽ-u 50.000 KM. Za četiri kulturne ustanove po 12.500 KM iz proračuna za 2021.

Očuvanje kulturne baštine svakako je među prioritetima Vlade Zapadnohercegovačke županije zbog čega se svake godine iz proračuna izdvajaju značajna sredstva za razne kulturne projekte, kao i za potporu u radu kulturnih institucija i ustanova, piše Večernji list BiH.

Zadužena ministarstva

Sukladno tome, Vlada ZH županije je na jednoj od svojih posljednjih sjednica donijela odluku o isplati sredstava s pozicije “Tekući prijenosi galerijama i muzejima: Humac, Široki Brijeg, Posušje i Hrvatskoj franjevačkoj arheološkoj zbirci ‘Sveti Stjepan Prvomučenik’ Gorica” iz proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2021.

Za navedene galerije i muzeje u proračunu za 2021. bilo je planirano 50.000 KM. Navedena sredstva su, sukladno spomenutoj odluci, raspoređena tako da je JU Franjevački muzej sv. Ante Padovanskog Humac Ljubuški odobreno 12.500 konvertibilnih maraka. Jednak iznos od 12.500 konvertibilnih maraka odobren je i JU Franjevački muzej “U kući oca mojega” Posušje, zatim Javnoj ustanovi Muzej i galerija Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu te Hrvatskoj arheološkoj zbirci “Sveti Stjepan Prvomučenik” Gorica Grude.

Za realizaciju odluke zaduženi su Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta i Ministarstvo financija ZHŽ-a, svatko u okviru svojih nadležnosti. Važno je naglasiti kako su ustanove koje su predmet navedene odluke Vlade ZHŽ-a dužne dostavljati izvješća o namjenski utrošenim sredstvima Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ove županije. Inače, kako se navodi u dokumentu “Strategija razvoja Zapadnohercegovačke županije 2021. - 2027.”, ova županija ima jako bogatu materijalnu i nematerijalnu baštinu. Uz mnoštvo privatnih zbirki, najveći dio materijalne baštine čuvaju upravo četiri navedene ustanove. U Franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskog na Humcu nalazi se najstariji muzej u BiH, osnovan još 1884. godine. Tu je i Humačka ploča iz XII. stoljeća, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku (mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice - bosančice) na području današnje BiH.

Prema broju i kvaliteti priređenih izložbi i drugih kulturnih događanja, kao i po umjetninama kojima raspolaže, Franjevački muzej i galerija u Širokom Brijegu u vrhu su sličnih ustanova u BiH, pa i u okružju. U Franjevačkom muzeju “U kući oca mojega” smještena je Etnografska zbirka u kojoj je postavljena kultura posuškoga kraja s konca 19. i početka 20. stoljeća. Također, tu je i Sakralna zbirka koja sadrži šezdesetak vrlo vrijednih izložaka. Najstariji eksponat je misal iz 1827. godine, dok je možda najvrjednija posudica za sveta ulja iz 1896. godine s natpisom “Župa Posušje”. U istočnom dijelu muzeja smještena je Arheološka zbirka, a tu je i Numizmatička zbirka koja sadrži različite novčiće od sredine 3. stoljeća pr. Krista pa sve do novijega doba.

Arheološka istraživanja

U prostorijama Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, općina Grude, izloženi su eksponati pronađeni na sustavnim i zaštitnim arheološkim istraživanjima lokaliteta Šamatorje, Grabarje i Grotuša, koja su provedena u razdoblju od 1995. do 2003. godine, zatim brojni i raznovrsni pojedinačni nalazi pronađeni na području Gorice i Sovića. Posjetitelji mogu razgledati neolitičku keramiku ukrašenu tehnikom slikanja, koštano i kameno (kremeno) oruđe te eksponate iz eneolitika i brončanog doba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?