Parlament FBiH

Novalić: Zastupnički dom neće podržati izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH

26.07.2017.
u 18:50

Federalni premijer Fadil Novalić danas je na zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH izrazio mišljenje da Prijedlog grupe zastupnika za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH neće dobiti podršku, o kojem su zastupnici okončali raspravu, javlja Fena. 

- Zastupnici SBB-a žele da Vlada uđe agilnije u procese reformi i da usuglašene stavove na sjednicama Vlade usuglasi sa svojim strankama prvenstveno između SDA i HDZBiH. Tako usuglašeni zakoni trebaju dolaziti na Parlament. Imaju priliku raditi i od nas će dobiti potporu, ali ih molimo da ozbiljnije shvate svoju ulogu -  rekao je zastupnik SBB-a Sanel Razić.

Zastupnik SBB-a Munib Jusufović poručio je da će se nakon razmatranja izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH uozbiljiti stvari dodajući da ipak ne zna sve ministre zbog, kako kaže, njihovog stalnog neprisustva sjednicama Zastupničkog doma.

To su, između ostalog, zastupnici oporbe, prije svega SDP-a i DF-a, spočitovali Vladi kao i odgađanje primjene Zakona o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije i što se „često događa da se važni zakoni donose po hitnoj proceduri“.

Zastupnici oporbe također su mišljenja da se makroekonomski podaci npr. o BDP-u različito prikazuju od institucije do institucije o jednom te istom ekonomskom pokazatelju.  

- O iznesenim kritikama o radu Vlade treba povesti računa u narednom razdoblju, Vlada je pokazala svoju kompetentnost - mišljenja je zastupnik Kluba SDA Asim Kamber.

Predsjednik tog stranačkog Kluba Ismet Osmanović izjavio je da Vlada FBiH ima povjerenja sve dok se ne dokaže suprotno odnosno dok se ne izglasa nepovjerenje Vladi.

- Važno je što Klub HDZ BiH - HNS-a daje potporu Vladi, a predsjedatelja Zastupničkog doma Edina Mušića molim da doslovno primijeni poslovnik 139 - rekao je predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS Jozo Bagarić smatrajući da se može samo glasati o izglasavaju nepovjerenja Vladi FBiH, a nikako o nekim zaključcima nakon što je zastupnik SDP-a Damir Mašić predložio zaključak da „Zastupnički dom PFBiH dadne podršku i povjerenje Vladi Federacije BiH“.  

- Navedeni zaključak ne može se staviti na dnevni red i glasovati o tome. To je protuustavno - kazao je Osmanović.

Mašić je odgovorio da je „na dnevnom redu dvodnevne sjednice uvršten zaključak o provedbi presude Ustavnog suda, a imali ste i zaključke koje nisu bili u pisanoj formi i izjašnjavali se o tome“.

- Sada mi kažete da forma nije uredu - kazao je Mašić smatrajući da nema razloga za polemiku zbog zaključka Kluba zastupnika SDP-a BiH, kojim se, kako kaže, testira stav Parlamenta FBiH.

O Prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH Zastupnički dom trebao bi glasovati nakon prezentacije federalnog premijera Fadila Novalića o dosadašnjim rezultatima Reformske agende.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?