Premijer Federacije BiH

Novalić: Vlade rade na poboljšanju životnih uvjeta građana oba entiteta

asd
25.01.2017.
u 15:30

– Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ukazao je danas da entitetske vlade rade na usvajanju zakona iz Reformske agende, te nekim drugim propisima i mjerama s ciljem haromizacije poslovnog okruženja.

- U FBiH je malo teži posao, jer ima dvodomi parlamentarni sistem, plus županije, zbog čega se stvara utisak da taj posao u ovom entitetu ide sporije – rekao je Novalić ističući da je FBiH u nekim oblastima otišla dalje od RS, primjera radi po pitanju radno-pravnog zakonodavstva.

Novalić je, u pauzi razgovora s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović u Banjoj Luci, rekao da dvije vlade intenzivno rade na pitanjima koja treba da poboljšaju životne uvjete građana i FBiH i RS, odnosno cijele BiH.

Istakao je da je ovaj sastanak rezultat suradnje dviju vlada, čiji predstavnici se, kaže, sastaju najmanje dva puta godišnje i uvjeren je da najbolje funkcioniraju kada su u pitanju svi nivoi vlasti u BiH.

Premijeri su dogovorili da se zajednička sjednica entitetskih vlada održi 28. veljače ili 9. ožujka, zavisno od obaveza ministara.

Bit će formirana i zajednička radna grupa koja će se baviti pitanjem trase najavljenog autoputa Sarajevo-Beeograd, s obzirom da se očekuju intenzivne aktivnosti resornih entitetskih ministara u suradnji s Vijećem ministara BiH.

- Želimo da se dogovaramo na vrijeme u vezi s ovim infrastrukturnim projektom, od trasa do potrebne dokumentacije – rekla je premijerka RS-a Željka Cvijanović u izjavi novinarima ističući da su osim pominjane dvije trase kada je u pitanju BiH, danas „sagledana“ i moguća treća, ali nije željela da govori o detaljima.

- Strategija FBiH, koja je ušla zajedno sa strategijom RS-a, u gotovo završenu transportnu strategiju BiH, predviđa konekciju Višegrad... I u državnoj i entitetskim strategijama je navedeno da Koridor 10 ide od Sarajeva prema Višegradu i dalje prema Beogradu. Danas smo govorili samo o nekim nijansama kako bi to trebalo uraditi, a radna skupina će dati svoju riječ – rekao je Novalić.

Razgovarano je i o poreznim zakonima s ciljem poboljšanja privrednog ambijenta te onih koji proizilaze iz pisma namjere MMF-a, ali i zakonima o javnoj upravi, restruktuiranju pojedinih javnih preduzeća, željeznicama...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?