Otkrivene karte do kraja?

Novalić šokirao: Bošnjacima ne treba više od 50 godina da zavladaju u BiH

Fadil Novalić
24.11.2021.
u 19:10

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sudjeluje na nizu tribina Stranke demokratske akcije u ranoj kampanji SDA za sljedeće izbore, ali ponajprije popravljanje imidža stranke povezane s nizom korupcijskih afera, među kojima je ona s respiratorima vrh ledenoga brijega, ali i ozbiljnih problema na socijalnom planu, kao što su pobuna rudara, svakodnevni rast cijena i težak životni standard. Očigledno kako bi se uklopio u velikobošnjački nacionalistički narativ koji su nametnuli stranački čelnici, odlučio je iskrenije progovoriti i o nacionalnim planovima. Počesto se i ranije znalo Novaliću dogoditi da takvim iskrenim istupom otkrije karte do kraja, piše Večernji list BiH.

Lobistička obrana

- U Federaciji imamo Bošnjake i Hrvate. Bošnjaci čine više od dvije trećine ekonomije BiH. Kada analiziramo povijest, nama Bošnjacima ne treba više od 30 do 50 godine da ovladamo ovim prostorom. I da ovladamo brojem, a evo, sada rekoše da nas ima 55, 56 posto. Mi smo svakih 50 godina za to sposobni. Ali između svakih 30 i 50 godina imamo rat da nam se otme ono što smo stekli i da se smanji naš porast. Kada govorimo o ratu, oni nisu isključeni u budućnosti. O tome ne trebamo govoriti mi, ali trebamo biti dovoljno snažni da se obranimo u svakoj budućoj nevolji, u svakom budućem ratu. A i ovo što se sada događa je rat - rekao je Novalić. Na stranačkim skupovima, kakav je bio onaj u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Saarbrückenu u Njemačkoj naziva "Jedina zauvijek" u organizaciji Centra za dijasporu "Mreža" i IKC Saarbrücken, daju se različita obećanja, no ovaj je očito imao i jednu dimenziju više. A to je promoviranje države u kojoj živi jedan narod s tri različite vjere...
Pritom je, naravno, najtežu poslijeratnu aferu s respiratorima stavio u kontekst podmetanja i rušenja bošnjačkih dužnosnika. - Napada se zdravi dio Federacije, pa i mene, nepotrebno. Stariji se sjećaju, u bivšoj državi prvo je slomljena ekonomska politika Ante Markovića. Tada je mogla država nestati. Isto oni rade 30 godina kasnije da slome vrh ekonomske moći Federacije BiH koji je zalog BiH, koja je zalog, prije svega, Bošnjaka - kaže Novalić stavljajući federalni entitet u kontekst većinskog naroda. - Federacija BiH je polovina Bosne u kojoj potpunu većinu čine Bošnjaci. Ne odričemo se ni, ne daj Bože, Republike Srpske. Tamo nas ima 90.000. Cilj nam je da se taj broj povećava. Mi imamo dobar potencijal. Oko dva su nas milijuna. S vama su nas svakako oko tri. S onim Bošnjacima još tri ili tri i pol milijuna. Mi imamo potencijal kući i vani. Mi smo jedno te isto - poručio je. Očigledno kako bi se skrenula pozornost s "pogreške" i progona dužnosnika SDA na pokušaj spiniranja, uključili su se i dežurni analitičari iz Ljubljane iz Instituta zanimljiva naziva - Ifimes. Izvjesni Nijaz Bećirović iznio je niz "dokaza" kako je riječ o harangi i nastavku svojevrsnog rata protiv bošnjačkih dužnosnika. - Od početka afere oko nabave respiratora nije bilo malo onih koji su tvrdili da je cilj pod svaku cijenu srušiti premijera Novalića. Te tvrdnje u vrijeme današnje političke krize u BiH imaju još veću težinu s obzirom na važnu ulogu Vlade FBiH. Nizala su se zvučna imena među svjedocima Tužiteljstva, uz bombastične medijske naslove, a neki svjedoci su čak proglašeni neprijateljima jer nisu rekli ono što su tužitelji željeli čuti.

Državni neprijatelj

Tako je neprijateljski svjedok Hasan Ganibegović, iako nije jasno za čije je interese on svjedočio ako se zna da je upravo zbog afere "Respiratori" ostao bez posla te da sve i da je htio, nema apsolutno nikakvog razloga braniti premijera i druge optužene. Također, nije jasno zašto je Ganibegović postao "neprijatelj" kad je upravo on samoinicijativno ustupio tužiteljima prepisku s Vibera koju je imao sačuvanu na svom laptopu. Upravo te poruke od početka suđenja pune medijska izvješća i donose naslove po kojima se i dalje zaključuje kako iza te velike afere stoje zvučna imena iz vrha SDA, iako u istrazi, koja je trajala maksimalno koliko dopušta zakon, nije ništa od toga dokazano, zbog čega je u jednom trenutku reagirala čak i predsjednica sudskog vijeća, upućujući tužitelje da, ako imaju dokaze o tim osobama, o tome otvore istragu, a da na ovom suđenju moraju dokazivati ono što je navedeno u optužnici - napisao je Bećirović koji nije "previše" ulazio u suštinu sudskog postupka koji je već do sada ponudio dovoljno elemenata za utvrđivanje kaznene odgovornosti.

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
19:33 24.11.2021.

Kakvi su to bolesnici i kakve su to izjave ? Sa čim da zavlada ko mu smeta danas jeli on bolestan ili možda misli da istrijebi sve druge . E za ti će mu trebati puno više od pedeset godina .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije