Nova nada

Novalić potpisao pismo namjere za kupnju 500 tisuća doza kineskog cjepiva

29.03.2021.
u 16:59

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić potpisao je pismo namjere za nabavku 500 .000 doza kineskog cjepiva Sinopharm.

Ovo je za portal Klix.ba potvrdila federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, članica vladinog tijela za nabavu cjepiva.

"Nabavka Sinopharma ide preko Kineskog veleposlanstva, mi smo stali u red i imamo ispred sebe šest ili sedam koraka, razni se sporazumi moraju potpisati, a prvi korak je pismo namjere", kazala je Đapo.

Federacija BiH razmatra i kupovinu 500 tisuća doza kineskog cjepiva Sinovac, ali klasičnim komercijalnim kanalima, gdje bi se trebala uključiti i neka veledrogerija.

Nabavka Sinopharma uključuje administrativni dio koji bi trebao trajati desetak dana, a evenutalna dostava cjepiva mogla bi uslijediti za mjesec.

"Obično se čeka blizu mjesec, a ako bude dostupno ranije, može i ranije", kazala je.

Dikrektor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar obavijestio je Vladu FBiH da zdravstveni sustav ovog entiteta ima dobro uspostavljenu infrastrukturu za čuvanje Pfizerovih cjepiva, koje se čuvaju na minus 80 stepeni, te Sinopharm i Sinovac, koje se čuvaju na dva do pet stupnjeva.

"Sputnik se čuva na minus 20 stupnjeva, a oni nemaju tu opremu, ali sigurna sam da imaju veledrogerije. Ukazano nam je na to da bi, ako dođe do masovnijeg cijepljenja, Sputnik bio komplikovan, jer čim se izvade iz hladanjaka, u roku od dva sata treba utrošiti doze, za razliku od drugih cjepiva", izjavila je Đapo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?