Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Novalić i Milićević posjetili UNION banku: Za kratko vrijeme iz male prešla na razinu srednje banke

08. kolovoza 2022. u 17:32 0 komentara 141 prikaza
Foto: Fena

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i dopremijerka, ujedno ministrica financija, Jelka Milićević posjetili su UNION banku povodom desetogodišnjice uspješnog poslovanja ove banke.

Članovi menadžmenta banke uručili su zahvalnice premijeru i Federalnoj vladi, ministrici Milićević i Federalnom ministarstvu financija.

Premijer Novalić je nakon ove posjete izjavio da je UNION banka izuzetno dragocjena Vladi jer su putem te banke provedeni značajni programi - plasiran je najveći dio novca za gospodarstvo iz izuzetno bitnog Garantnog fonda, a drugi program se odnosi na poticaj rješavanju stambenog pitanja mladih.

- Mi smo preko te svoje banke, plasiranjem otprilike 30 milijuna KM godišnje već pet-šest godina, formatirali program za dugo razdoblje, od 20 godina, s izuzetno niskim kamatama. Kao takvi, bili smo poticaj da sve druge banke prihvate takve programe i one plasiraju, pa to sve skupa upetostruče. S te strane, ova banka je naša pozitivna provokacija na tržištu banaka, što se pokazalo ovim programom i programom plasmana Garantnog fonda te ćemo UNION banku potaknuti da iz zone male i srednje, pređe u zonu potpuno srednjih banaka, gdje bi igrala još veću ulogu. Kao Federacija, sasvim sigurno možemo to uraditi dokapitalizacijama - rekao je Novalić.

On preporučuje kvalitetnom menadžmentu UNION banke i drugim zposlenicima da nastave pozitivan trend jer su pokazali vrijednost koju Vlada prepoznaje i podržavat će je.

Dopremijerka i ministrica financija FBiH Jelka Milićević izjavila je nakon posjeta da je prezentacija poslovnih rezultata pokazala kako je UNION, iz male banke koja nije baš imala povjerenje klijenata, građana i gospodarskih subjekata, za kratko vrijeme prešla na razinu srednje banke koja danas, po aktivi, plasiranom kreditnom novcu, uživa povjerenje građana, institucija i gospodarskih subjekata.
 
- Napomenut ću da je UNION i depozitna te transakcijska banka Vlade FBiH. Osim što je prati Agencija za bankarstvo, pratimo i mi rezultate poslovanja jer kao takva, mora biti oličenje pouzdanosti i ispravnosti poslovanja i rekla bih, politike koja prepoznaje aktivnosti Vlade. Jedna takva politika je kreditna linija za mlade, druga je politika brzog korišćenja novca osiguranog iz Garancijskog fonda Vlade FBiH, tako da bih rekla da su oni u određenoj prednosti kao mala, srednja banka i brzo se prilagođavaju uvjetima na tržištu - kazala je dopremijerka.
 
Govoreći dalje o današnjoj posjeti UNION banci, ona je u ime Federalnog ministarstva financija zahvalila menadžmentu i svima među 199 zaposlenika banke.
 
Vedran Hadžiahmetović, direktor UNION banke, izrazio je da nadu da je ta institucija u proteklom razdoblju ispunila očekivanja ne samo klijenata nego i većinskog vlasnika.
 
- Nadamo se nastavku ovakve suaradnje, možda i u novim projektima, ne samo u dosadašnjim i uspješno impelementiranim već godinama, od transakcijskog i depozitnog poslovanja, do namjenskih kreditnih linija poput linije za poticaj stambenom zbrinjavanju mladih, do drugih, revolving fondova, koje banka radi kao bonitetni procjenitelj - kazao je direktor.

Nastavak i proširenje suradnje dovest će do još većeg broja klijenata, sa što povoljnijim uvjetima kreditiranja i drugim proizvodima, nada se Hadžiahmetović.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.