sastanak

Novalić i Džindić susreli se s veleposlanicom Kine

sastanak
26.08.2016.
u 12:48

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, sa suradnicima, primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Veleposlanstva Republike Kine u BiH na čelu s veleposlanicom Chen Bo.

Susretu je prisustvovao i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džinić, priopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.

Ekonomske teme bile su u središtu ovih razgovora, s posebnim naglaskom na elektroenergetski sektor, u čemu Kina s njenim kompanijama ima značajne ambicije na bosanskohercegovačkom tržištu.

Istaknuti su značajni projekti poput izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kapaciteta 450 megavata i Termoelektrane Tuzla, snage 350 megavata, te potreba ubrzanja njihove realizacije.

Veleposlanica Kine je naglasila da se trenutno vode završni pregovori i konsultacije o potpisivanju ugovora o izgradnji Bloka 7 i da se stvari kreću u dobrom pravcu.

Za 10. rujan najavila je posjetu delegacije kineske državne Exim banke Elektroprivredi BiH, kada bi trebala biti donesena konačna odluka o kreditu za izgradnju ovog značajnog energetskog objekta. Bo je izrazila nadu i uvjerenje da će ugovor biti potpisan najkasnije do kraja ove godine.

Zaključeno je da se kontakti dviju strana nastave i ubrza priprema kompletnog projekta za realizaciju ove značajne investicije u energetski sektor BiH.

Bilo je riječi i o određenim projekatima bespovratne pomoći kineske strane u robi i uslugama kroz suradnju s lokalnim zajednicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije