Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Novac za branitelje osiguran, čeka se usvajanje u Parlamentu

Usvojeni zakoni trebali bi vrlo brzo na dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta FBiH jer postoji financijska i politička suglasnost za njihovo donošenje
23. veljače 2022. u 08:50 0 komentara 1981 prikaza

U cilju poboljšanja položaja i materijalnog statusa pripadnika braniteljske populacije, Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila prijedloge izmjena i dopuna triju zakona iz ove oblasti, piše Večernji list BiH.

Za provedbu predviđenih izmjena i dopuna triju zakona iz oblasti zaštite prava braniteljske populacije su, prema obrazloženju Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, u nacrtu proračuna FBiH za 2022. godinu planirana potrebna sredstva.

Povećanje osnovice

Zakonima se, kako je navedeno, povećava osnovica za osobne i obiteljske invalidnine, a u pravo se uvodi više od 2000 razvojačenih branitelja. Ono što najviše zanima ovu populaciju je kada mogu očekivati početak primjene ovih zakona. Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja, objasnio je za Faktor kako sve ovisi o tome kada će zakoni biti usvojeni u Parlamentu FBiH. - Usvojeni zakoni trebali bi vrlo brzo na dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta FBiH jer postoji financijska i politička suglasnost za njihovo donošenje. Nadamo se da će sve proteći dobro u Parlamentu FBiH i da nećemo doći u situaciju da primjena počne krajem godine, već mnogo ranije. Osiguran je novac u proračunu FBiH za ovu godinu. Ako se zakoni usvoje u ožujku, slijedi objava u Službenom listu FBiH, nakon toga Vlada FBiH mora donijeti osnovicu, potvrditi, ali, zapravo, povećanje ide od dana stupanja na snagu zakona. Uglavnom, korisnici naknada neće biti oštećeni. U ovom trenutku najvažnije je da ti zakoni budu doneseni - kazao je Terzo. Nezaposleni branitelji koji budu uvedeni u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu s federalne razine moći će početi predavati zahtjeve za dobivanje naknade već sljedećeg dana od dana stupanja na snagu zakona o izmjenama Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji. Podsjetimo, osnovica za obračun naknada po ovom zakonu povećana je za 5%, odnosno s 867,50 KM na 910 KM. Povećane su i naknade na 391,30 KM suprugama bez djece s prihodima (sa 173,50 KM), zatim jednom roditelju oženjenog poginulog branitelja bez prihoda (s 234,23 KM) te na 455 KM za oba roditelja poginulog branitelja bez prihoda (s 303,63 KM). Potom, supruga umrlog ratnog vojnog invalida, bez obzira na uzrok smrti, mlađa od 45 godina, ako nije u radnom odnosu, može ostvariti pravo na obiteljsku invalidninu u visini od 50 posto iznosa invalidnine umrlog RVI-ja. Za jednog roditelja oženjenog poginulog branitelja koji nema drugih prihoda obiteljska invalidnina iznosi 43% od osnovice, a ako obiteljsku invalidninu koriste oba roditelja, 50% od osnovice. Invalidnina je predviđena i za djecu bez oba roditelja, a koja se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje, a starosna dob pomaknuta je s 25 na 35 godina. Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti i supruga razvojačenog branitelja ako na dan podnošenja zahtjeva ima navršenih 57 godina života i ne ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne mirovine. Nadalje, osnovica za obračun naknada za nositelje odličja povećana je za 13,8%, odnosno sa 641,66 KM na 730 KM.

"Švicarska formula"

Predviđena je i primjena takozvane švicarske formule, odnosno rast naknada za ovu populaciju svake godine. - Švicarski model kreće od sljedeće godine jer im sada kroz izmjene zakona povećavamo osnovicu za ovu godinu, a od 1. siječnja 2023. počinje "švicarski model", usklađivanje rasta osnovice za naknade s bruto domaćim proizvodom i potrošačkim cijenama - kazao je Terzo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.