Bh. dijaspora jedna od najbrojnijih

Novac koji je slala dijaspora potrošen je za preživljavanje, a ne za razvojne projekte

03.09.2017.
u 12:00

Vijeće ministara BiH je u travnju ove godine, na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, usvojilo politiku prema iseljeništvu, a iz Odjela za iseljeništvo tog ministarstva potvrđeno je kako, u suradnji s vladom Švicarske, provodi projekt “Migracija za razvoj” u okviru kojega priprema uspostavu reprezentativnoga tijela iseljeništva iz BiH u Njemačkoj, a slijede Austrija i druge države. 

Jačanje uloge dijaspore

Ta odluka Ministarstva temelji se na doista jakim razlozima. Naime, građani BiH koji žive diljem svijeta svojim obiteljima i prijateljima u državi od 1998. do 2015. godine poslali su oko 35 milijardi KM. Prema podacima Centralne banke BiH (CB BiH), koja je o tim doznakama vodila evidenciju upravo od 1998. godine, najveća je zabilježena 2007. godine kada je na račune građana uplaćeno 2,770 milijardi KM, a najmanje novca od dijaspore stiglo je 2002. godine, i to 1,966 milijardi KM.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?