Povrat stare devizne štednje

Novac dobilo 2200 štediša Ljubljanske banke, do sada stiglo 30 tisuća zahtjeva

21.03.2017.
u 07:00

Nakon 25 godina iščekivanja 2200 štediša Ljubljanske banke napokon je dobilo svoj novac, rečeno je nakon dvodnevnog sastanaka predstavnika BiH i Slovenije u vezi s izvršavanjem presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Ališić”, piše Večernji list BiH.

Izvršavanje presuda

Slovenija je dosad primila više od 29.800 zahtjeva za verifikaciju neisplaćene stare devizne štednje Ljubljanske banke, od toga ih se nešto više od polovine odnosi na Glavnu podružnicu Zagreb, a preostale na Glavnu podružnicu Sarajevo. Bez obzira na to što je postupak odlučivanja o zahtjevima u Ljubljanskoj banci Sarajevo počeo još 21. listopada 2016. (za Ljubljansku banku Zagreb 1. prosinca 2015.), do 10. ožujka 2017. isplatu je dobilo već 2200 tih štediša, ukupno u iznosu od 25,4 milijuna eura. Za glavne podružnice Zagreb i Sarajevo ukupno je bilo realiziranih približno 14.000 isplata na osnovi pravomoćnih informativnih izračuna i odluka, i to u ukupnom iznosu od 146,1 milijun eura. Stručnjaci su se složili da je u razdoblju manjem od pet mjeseci od početka postupka verifikacije stare devizne štednje nekadašnjih štediša podružnice Ljubljanske banke (LB) u Sarajevu bio učinjen vrlo velik napredak. Ujedno su se dogovorili za neka dodatna rješenja na operativnoj razini u cilju očuvanja učinkovitosti i pouzdanosti postupka verifikacije. Pri izvršavanju presude u predmetu “Ališić” Slovenija se susreće s nekim poteškoćama koje se odnose na utvrđivanje vlasništva deviznih depozita i vjerodostojnog stanja na deviznim računima određenih štediša nekadašnje Ljubljanske banke - Glavne podružnice Sarajevo. Budući da Slovenija nema pristup arhivi te banke, utvrđivanje činjeničnog stanja u verifikacijskim postupcima je otežano.

Dogovorena suradnja

Stručnjaci su se dogovorili za suradnju među državama na operativnoj razini pri dobivanju podataka iz bankovne arhive u Sarajevu. Već postojeću suradnju između ministarstava financija FBiH i Republike Slovenije tada su nadogradili uspostavljanjem kanala redovite komunikacije među osobljem u nekadašnjoj podružnici i Fondu Republike Slovenije za sukcesiju, koji odlučuje u postupcima verifikacije deviznih depozita. Postupak verifikacije starih deviznih depozita odvija se jednako za štediše podružnica u Sarajevu i Zagrebu. Postupak je propisan zakonom koji je Slovenija usvojila u srpnju 2015. i osnova je za odlučivanje. Na izdane informativne izračune Fond je primio manje od 1% prigovora. Korisnici su s dobivenim izračunima u velikoj većini suglasni i to potvrđuje da su zakonski uvjeti odgovarajući. Fond zahtjeve za verifikaciju prihvaća još do kraja 2017., a isplate će se odvijati i u 2018. godini.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije