U SKB-u Mostar se završava najznačajniji zdravstveni projekt u FBiH

Nova zgrada mostarske Pedijatrije već bi oko Božića mogla otvoriti vrata za male pacijente i roditelje

20.11.2023.
u 14:24

Davne 1964. godine izgrađena je zgrada Pedijatrije u Mostaru, a gotovo šest desetljeća poslije, točnije i nakon 59 godina koristi se ista zgrada, u mnogim segmentima zastarjela i neuvjetna. Kako nije bilo moguće trenutačnu zgradu rekonstruirati, odlučeno je da se izgradi nova. Tako će se Klinika za dječje bolesti, umjesto na dosadašnjih tisuću i pol četvornih metara, prostirati na više od 10 tisuća četvornih metara i moći će primiti dvostruko više pacijenata nego sada, objavio je u reportaži BHRT. Izgradnja dugoiščekivane Klinike za dječje bolesti uskoro bi trebala biti gotova. Još se čeka oprema i uređaji koji će biti instalirani, a prema najavama, već bi oko Božića ova bolnica mogla otvoriti svoja vrata za male pacijente i njihove roditelje.

Završne montaže i čišćenje

- Glavnina radova je na parteru, onome što je vani, dvorištu. Unutra je stavljeno praktički sve - od vrata, prozora, u završnim je montažama, čišćenju. Mi smo ovih dana imali natječaj za namještaj i medicinski dio opreme te, koliko znam, do sada nema žalbi i vjerujem da će biti opremljena do tog dana, barem 90 posto - kazao je za BHRT Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Marija Novaković Bošnjak, predstojnica Klinike za dječje bolesti SKB-a, istaknula je: - Mi ćemo u novoj zgradi proširiti svoje kapacitete i ambulantne, gdje ćemo s 5-6 ambulanti, s koliko raspolažemo ovdje, prijeći u 15-16 ambulantnih prostora, gdje će naši subspecijalisti moći obavljati svoje aktivnosti, neovisno jedan o drugome. Tako da se nadam kako će i liste čekanja, tamo gdje ih imamo, biti kraće.

Godine su prošle u pripremi, a onda je početkom prosinca 2020. godine napokon počela izgradnja nove klinike. Dolaskom pandemije koronavirusa i vala poskupljenja, što je prvotnih planiranih 17 milijuna povećalo na 25 milijuna maraka za bolnicu, probijeni su rokovi. Ipak, i to se prebrodilo. Federalna je Vlada izdvojila sedam milijuna maraka, a značajnu potporu dala je i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije. - Ono na čemu je županijska Vlada radila i na čemu je ustrajala, to je da budemo ključni čimbenik završetka spomenutog projekta, projekta Pedijatrije. Čini mi se kako je ukupno negdje oko 26 i pol milijuna KM Vlada izravno kroz kreditna sredstva, bilo Saudijskog fonda, bilo Razvojne banke, usmjerila upravo u završetak Pedijatrije - potvrdio je Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a, za BHRT.

Nova, moderna oprema

Tako će se nova Klinika prostirati na pet etaža na kojima će raditi 36 liječnika s medicinskim i pomoćnim osobljem, njih ukupno oko stotinu. Umjesto dosadašnjih 95, sada će moći primiti 200 djece, a dobit će i prostor za dnevnu bolnicu. Ravnatelj Kvesić dodao je i kako je to najviši mogući standard koji postoji. - Bilo bi blesavo raditi novu bolnicu, a ne napraviti je dobru. S druge strane, sobe u toj bolnici su za jedno dijete i roditelja. Svaka soba ima sanitarni čvor. I svaka soba ima priključak za eventualne situacije da može postati soba za intenzivno liječenje za to dijete - kazao je ravnatelj Kvesić. - Ono što me najviše od svega veseli, to je nova jedinica intenzivnog liječenja. Mnogo bolja i prostranija od ove, s novom modernom opremom s kojom ćemo zaista moći stati uz najveće pedijatrijske klinike u regiji i moći pružiti najbolju zdravstvenu zaštitu za one kojima je to najpotrebnije - istaknula je dr. Marija Novaković Bošnjak. Stručnog osoblja za novu mostarsku Pedijatriju, koja je trenutačno najznačajniji zdravstveni projekt u Federaciji BiH, neće nedostajati. Osim što će biti na ponos cijele regije, nova će klinika osigurati da se znatno manji broj djece liječi izvan BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije