Dr. Mladen Bošković, dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Nova većina pokazala je konsenzusna najvažnijem pitanju za Federaciju

31.01.2023.
u 21:30

Ovaj mandat treba biti motiv svima; nedavno dobiveni status kandidata za EU dao je zamah i motiv da se ciljevi koji su postavljeni, osobito otvorena politička pitanja, riješe, poručio je, između ostaloga, u intervjuu za Večernji list dr. Mladen Bošković, dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Govoreći o prvom velikom ispitu nove parlamentarne većine utemeljene na programskim osnovama, on je ukazao na usvajanje proračuna, istaknuvši kako su na najznačajnijem pitanju za funkcioniranje Federacije pokazali visoku razinu razumijevanja za sve sredine podjednako.

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je prijedlog proračuna Federacije BiH. Nagovještava li takva brzina možda neke nove, pozitivne vjetrove kada je riječ o funkcioniranju parlamentarnih većina?

- U prošlom sazivu Zastupničkog doma imali smo institucionalni nered, gdje nismo imali ni jasnu parlamentarnu većinu niti smo znali tko su u određenom trenutku partneri koji je čine jer su zapravo sastavljane ad hoc većine o pojedinim pitanjima. Duboko vjerujem kako imamo preduvjete napraviti stabilnost, koja je osnova za rad jednog zakonodavnog tijela. Proračun FBiH bio je prvi izazov koji je uspješno i pozitivno okončan u Zastupničkom, a zatim i u Domu naroda. Slijedi mnogo rada kako bismo uhvatili dinamiku svega onoga što neminovno predstoji, ali i nadoknadili sve ono što se nije uspjelo uraditi. Uz političku volju i programski okvir o funkcioniranju nove vlasti koji je potpisan, imamo jasan smjer koji trebamo realizirati. Kao što sam izjavio nakon usvajanja proračuna, smatram da je razina konsenzusa parlamentarne većine u FBiH kudikamo veća nego prije mjesec dana jer smo na najznačajnijem pitanju za funkcioniranje Federacije pokazali visoku razinu razumijevanja za sve sredine podjednako. U ovom trenutku jako je bitno da bez ikakvih odugovlačenja počnemo raditi i preuzmemo odgovornost za ono za što smo izabrani.

Koliki je značaj činjenice da su usvojeni i amandmani na proračun?

- Smatram to ogromnim i izazovom i uspjehom jer je upravo u pitanju proračun FBiH. Sasvim je jasno da je pitanje financijske prirode uvijek osjetljivo bez obzira na unutarnje odnose. Upravo zato smatram da je donesen proračun koji osigurava sve ono nužno kako bi se postigla financijska stabilnost i osigurali uvjeti za ključne aspekte infrastrukture, kao i socioekonomska pitanja. Gotovo svi zastupnici glasali su za proračun, ali nisu za navedene amandmane. Navedenim amandmanima htjelo se poboljšati s jedne strane ekonomsko-socijalne, a s druge strane i demografske mjere za sve kategorije stanovništva i za sva područja Federacije. Potreba je mnogo, bila je potrebna ogromna razina dijaloga i međusobnog razumijevanja, što je, uvjeren sam, bilo vidljivo i u praksi na prošloj sjednici.

Izabrani ste u rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, ali je iza vas i bogato iskustvo u parlamentarizmu. Kako gledate na mogućnost da nova parlamentarna većina pokaže zrelost u funkcioniranju temeljem potpisanog programskog dogovora o ustroju vlasti?

- Bez jasne vizije i svih ciljeva koji se trebaju ostvariti u četiri godine teško je vući konkretne poteze, postavljati nove inicijative i napraviti rezultat. Upravo zbog toga i postoje programi kao osnova i temelj za djelovanje i provođenje politika kroz Parlament FBiH. Naša struktura parlamentarizma je dvodomnog simetričnog ustroja, gdje imamo dva parlamentarna doma jednakih ovlasti. To je ustavna odredba koja se u potpunosti mora poštovati i politička volja svih triju konstitutivnih naroda mora biti institucionalno zadovoljena. Zrelost koju ste spomenuli tako se praktično i pokazuje. Federacija BiH ima priliku za razvoj u svim segmentima i kroz institucije će se ta zrelost i pokazati.

Klub zastupnika HDZ BiH – HNS BiH jedinstven je u svom djelovanju, uvijek se držao toga i stojimo pri stavu da se razgovorima mogu premostiti sporna pitanja o svemu i postići okvir koji jamči vladavinu prava i sigurnost u svakom smislu. To je jedini način da bi se postigle ekonomske, socijalne, demografske i druge reforme.

Kako biste ocijenili protekli mandat?

- S obzirom na sve kompleksnosti koje smo imali, rad Zastupničkog doma bio je u svojevrsnoj paralizi zbog svih otvorenih političkih pitanja, tako da je i ocjena u znaku toga. Tu, prije svega, mislim na pitanje Izbornog zakona BiH, koje je i dalje otvoreno i mora biti rezultat unutarnjeg racionalnog i održivog dogovora. Osim navedenih problema, protekle četiri godine bile su teške i iz drugih razloga. Imali smo pandemiju COVID-19, a nakon toga i rat u Ukrajini, koji još uvijek traje. I jedno i drugo utjecalo je na svjetska ekonomska, politička i druga kretanja, što je dovelo do inflacije, odnosno povećanja cijena u cijelom svijetu. Posljedice pandemije i rata u Ukrajini koji još nije gotov dugo će se osjećati, kako u svijetu tako i kod nas.

Koji su ključni zadaci koji stoje pred novim sazivom Parlamenta Federacije BiH?

- Pitanje ukupnog rasta u svim oblastima, za sve društvene skupine, od razvoja infrastrukture i investicija u svim oblastima, te poboljšanje socioekonomskih uvjeta ključni su prioriteti koje Parlament FBiH ima pred sobom. Ne postoji idealno zakonsko rješenje ni za jedno pitanje te se ona moraju stalno prilagođavati i ažurirati jer o mnoštvu tema moramo se prilagođavati regionalnim, europskim, pa i globalnim okolnostima. Uzmite samo temu energenata pa će biti jasno na što mislim kada govorim o tom prilagođavanju.

Ovaj mandat treba biti motiv svima. Nedavno smo dobili i kandidacijski status koji je dao zamah i motiv da se ispune ciljevi koji su postavljeni, osobito otvorena politička pitanja s konačnim političkim rješenjem. Institucije EU-a očekuju jasan, dvosmjeran proces suradnje i komunikacije koji će ubrzati integracije. Tu vidim priliku da FBiH bude važan dio sveukupnog mozaika europskih normi i praksa u BiH.

Možete li se osvrnuti na proces izbora izvršne vlasti u Federaciji BiH, odnosno nove Vlade? Kakva su vaša očekivanja?

- Proces potpune uspostave zakonodavne vlasti bio je preduvjet za nastavak svih nužnih koraka prema novoj izvršnoj vlasti. Čekamo okončanje izbora predsjednika odnosno potpredsjednika FBiH, kao prvog koraka u izboru izvršne vlasti, koji potom daju suglasnost, odnosno mandat za sastavljanje Vlade FBiH. Znate i sami da zbog specifičnosti u bošnjačkom Klubu u Domu naroda FBiH čujemo mnogo toga u javnom prostoru. Za mene su sve to špekulacije, a konačan epilog mora biti jasan i stabilan odnos zakonodavne i izvršne vlasti. Destrukcije nisu rješenje niti mogu donijeti ikakvu dobit bilo kome, pa ni onu kratkoročnu.

Želim optimizam koji imam prenijeti i na buduće djelovanje. Samo konstruktivan pristup i jasna politička volja mogu donijeti zajednički rezultat. Politike našeg kluba HDZ BiH – HNS BiH su jasne i nedvosmislene, želimo učiniti povijesni iskorak i nametnuti jak tempo u postizanju nužnog iskoraka, kako u FBiH tako i BiH. Sve prilike koje pred nama stoje moraju biti iskorištene i takav pristup želim primijeniti u političkom smislu u radu Zastupničkog doma.

Destrukcije nisu rješenje niti mogu donijeti ikakvu dobit bilo kome

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije