Grubeša- Chen Bo

Nova ulaganja kineskih kompanija u BiH

ministrastvo
Ministarstvo pravde BiH
17.03.2016.
u 17:08

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša primio je danas u posjet veleposlanicu NR Kine u BiH Chen Bo s kojom je razgovarao o pravosudnoj suradnji dviju država i aktualnim reformama.

Ministar Grubeša upoznao je veleposlanicu sa složenom ustavnom strukturom zemlje i naporima koje ministarstvo poduzima u cilju harmonizacije propisa i uspostave efikasnijeg  pravosudnog sustava.

Istakao je kako Ministarstvo provodi niz aktivnosti na usklađivanju propisa sa pravnom tekovinom EU, prvenstveno kroz aktualnu reformu javne uprave i nastojanja da se kroz usvajanje izmjena zakona osigura profesionalnost i bolja učinkovitost rada u tijelima uprave, te dodao kako su u prethodnom razdoblju mnoge reforme pokrenute sa “mrtve točke”.

- Tu prvenstveno mislim na usklađivanje kaznenog zakonodavstva, stvaranje mehanizama da se osigura bolja kontrola rada nevladinih organizacija ali i približavanje stavova oko nadležnosti Suda BiH i učinkovitijem radu pravosuđa - naglasio je ministar pravde BiH.

Veleposlanica Chen Bo posebno je pozdravila aktualnu izradu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći BiH kao i sva nastojanja da se građanima osigura bolji pristup sudovima i pravdi.

- U našoj zemlji građani imaju mogućnost da se za vlastiti problem izravno obrate Vladi NR Kine. Naš princip je da  vlada služi narodu i građanima i samo tako moguće je osigurati i kvalitetan ekonomski razvoj - poručila.

Sugovornici su se usuglasili da postoje uvjeti za dodatno jačanje sveobuhvatne  suradnje  dvije zemlje ali i nova ulaganja kineskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina je prva država u regiji koja je sa NR Kinom zaključila bilateralne sporazume o pravnoj suradnji u kaznenim i građanskim stvarima, što je, između ostalog , doprinijelo sprječavanju prebjega brzim i učinkovitim ekstradicijama državljana koji kazne pokušavaju izbjeći prelaskom iz jedne u drugu državu, priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije