World Justice Project objavio

Nova rang-lista vladavine zakona: BiH na 70. mjestu, u regiji gora samo Srbija

pravosude
27.10.2022.
u 15:50

Indeks vladavine zakona u BiH je kao i prošle godine 0,52. Najgori indeks je u segmentu eliminiranje korupcije 0.42 dok Bosna i Hercegovina najbolje stoji u kategoriji reda i sigurnosti sa indeksom 0.77

World Justice Project (WJP) objavio je novu rang-listu zemalja svijeta poredanih po tome koliko se zakoni u toj zemlji poštuju. Bosna i Hercegovina se nalazi na 70. mjestu od 140 zemalja, a dijeli indeks sa Moldavijom, Nepalom, Tunisom, Panamom i Mađarskom.

WJP je ocijenio ukupno 140 država prema osam kriterija: ograničenje moći vlasti, eliminiranje korupcije, zaštita osnovnih prava, transparentnost vlasti, red i sigurnost, poštivanje zakona, kazneno pravo i građansko pravo.

Indeks vladavine zakona u BiH je kao i prošle godine 0,52. Najgori indeks je u segmentu eliminiranje korupcije 0.42 dok Bosna i Hercegovina najbolje stoji u kategoriji reda i sigurnosti sa indeksom 0.77, prenosi Klix.

U kategoriji korupcije posebno je istaknuto iskorištavanje položaja radi stjecanja osobne koristi kako u izvršnoj tako i zakonodavnoj vlasti.

Iz regije je najbolja Slovenija koja je 31. na listi, zastim slijede Hrvatska koja je 47. te Kosovo na 57. mjestu. Ispred BiH je još i Makedonija koja je 63. na listi, dok je iza naše zemlje Srbija koja na 83. mjestu.

Na globalnoj razini priopćenje je pokazalo da je više država doživjelo pogoršanje vladavine zakona već petu godinu zaredom. Ponovno je zabilježen rast autoritativne vlasti, te se upravo taj aspekt može najviše okriviti za globalni pad vladavine zakona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije