Migrantska kriza

Nova migrantska ruta otvara se preko teritorija BiH?

migranti
17.02.2016.
u 13:33

"BiH još uvijek nije pogođena izbjegličkom krizom kao susjedne zemlje, no to ne znači da neće biti u skorije vrijeme", kazao je Hellbach

Nastavak priliva migranata na europski kontinent mogao bi u predstojećem razdoblju prouzročiti promjene rute kojom su se oni do sada kretali preko zapadnog Balkana pa bi se na tom pravcu i to uskoro mogla naći i Bosna i Hercegovina, upozorio je u četvrtak njemački veleposlanik u BiH Christian Hellbach. 

Sudjelujući kao uvodničar u raspravi o sigurnosnim izazovima prouzročenim migrantskom krizom, što ju je u Sarajevu organizirao centar za sigurnosne studije "George C. Marshall" iz Garmisch-Partenkirchena, njemački je veleposlanik istaknuo kako sadašnje krize na Bliskom istoku i sjeveru Afrike predstavljaju zajednički izazov za sve države europskog kontinenta.

"BiH još uvijek nije pogođena izbjegličkom krizom kao susjedne zemlje, no to ne znači da neće biti u skorije vrijeme",  kazao je Hellbach tijekom dijela konferencije otvorenog za javnost.

Njemački je veleposlanik ovime sugerirao kako će sve oštriji nadzor kojega uvode države na sadašnjoj migrantskoj ruti, poput Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, brojne tražitelje aila natjerati da do zapadne Europe pokušaju stići alternativnim pravcima pri čemu se BiH nameće kao logičan izbor.

Granica Hrvatske i BiH dugačka je više od tisuću kilometara i njeno potpuno zatvaranje za ilegalne prelaske bio bi ogroman logistički izazov za policije dvije države.

Hellbach je kazao kako se mora voditi računa i o tome da je BiH izložena rizicima terorizma i dolaska boraca sa stranih ratišta pa se stoga mora posebice pripremiti da bi njene sigurnosne službe mogle učinkovito kontrolirati stanje u zemlji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?