Poskupljenja

Nova godina - veće cijene, espresso kava od 2 do 3 KM

04.01.2022.
u 16:20

O poskupljenju kave u kafićima priča se već mjesecima, a s novom godinom došle su i nove veće cijene

Ako je i bilo slavlja, stanovništvu Bosne i Hercegovine nije trebalo dugo vremena da se vrati surovoj realnosti. Poremećaji na svjetskom ekonomskom tržištu, inflacija, stalni rast osnovnih životnih namirnica, nove - veće cijene električne energije za gospodarske subjekte, ali i plina za veliki broj potrošača, razlog su zbog kojeg već od prvog siječnja odzvanja pitanje kako do kraja mjeseca, a kamoli godine, piše Večernji list BiH. S prvim danom nove godine građane je u kafićima dočekala skuplja kava, umjesto 1,5 KM, sad je plaćaju 2 KM. O poskupljenju kave u Hercegovini priča se već mjesecima, a u nekim gradovima cijene su veće još od kraja listopada. Razlozi su svima jasni; poskupjela je nabavna cijena kave, ali i svega ostaloga. Riječ je o lančanom poskupljenju koje nas pogađa proteklih mjeseci. Nakon što su u trgovinama poskupjele brojne namirnice, među kojima su ulje, piletina, krumpir, kava i druge, za očekivati je bilo da dođe i do poskupljenja hrane i pića i u ugostiteljskim objektima. Cijena kave u pojedinim kafićima u Sarajevu dostigla je iznos od tri marke, dok se cijena ovog napitka u ugostiteljskim objektima u Banjoj Luci i Mostaru kreće oko dvije marke.

Poskupljenja i rast

"Iako se već od ranije pričalo da će kava u kafićima poskupjeti, jučer sam zaista doživio šok - dvije kave 4 KM. Pa sad ćemo dobro razmisliti kad ćemo na kavu i možemo li počastiti prijatelje, a sve su prilike da će se na posao ići s termosicama. Poskupljenje kave mi je došlo kao neki završni udarac na sva dosadašnja poskupljenja", kaže nam jedan Mostarac. Nije samo on ostao iznenađen novim cijenama u kafićima, poskupljenje kave je u ovoj godini jedna od glavnih tema što i ne čudi jer su građani BiH jedni od najvećih potrošača kava na svijetu pa ih poskupljenje posebno pogađa. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), cijene hrane krajem studenoga dosegnule su najvišu razinu u više od 10 godina, a rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda na godišnjoj razini iznosio je 27,3%. Rast cijena sirovina rezultirao je poskupljenjima širokog spektra prehrambenih proizvoda, a zabilježen je kod svih glavnih poljoprivrednih roba izuzev kakaa, dok su najveća poskupljenja doživjeli žitarice, uljarice i šećer. Među žitaricama najviše je rasla cijena zobi, koja se koristi za proizvodnju niza prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.). U nebo su poletjele i cijene kave dosegnuvši 10-godišnji maksimum uz rast od 84,4% u odnosu na početak godine. U ekspanziji je i cijena šećera te se približila najvišoj razini u zadnjih 5 godina. Šećer je poskupio za 24,2%. Na godišnjoj razini (u studenome 2021. u odnosu na studeni 2022.) cijene u BiH su porasle za 5,5%. Hrana i bezalkoholni napici u prosjeku su poskupjeli za 8,5%, alkoholna pića i duhan za 1,9%, stanovanje i režijski izdaci za 3,7%, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 2,6%, prijevoz 15,7%, restorani i hoteli za 2,5%... Nažalost, prema najavama, cijene gotovo svih proizvoda i usluga nastavit će rasti.

Granice podnošljivosti

Ono što nije najavljeno i do čijeg poskupljenja za sada u BiH neće doći su cigarete, ali ne i duhana za motanje. Međutim, cigarete spadaju u luksuz i njihovo poskupljenje ne pogađa sve građane. Poskupljenja u BiH već su odavno prešla granice "podnošljivosti". Stalni rast cijena doveo je do situacije u kojoj građani meso i sir kupuju na grame, a voće i povrće na komad. Ako ne dođe do značajnog rasta plaća i mirovina, pred nama je godina koja u najmanju ruka većini građana neće biti sretna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?