Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

NOUGAT TORTA: Hrskavi lješnjaci i čokolada su kombinaciju koju će svi obožavati

23. svibnja 2022. u 07:50 0 komentara 191 prikaza
Foto: coolinarika

Hrskavim lješnjacima dodajte čokoladu i dobit ćete pobjedničku kombinaciju koju će svi obožavati.

Nougat torta

Sastojci

ZA BISKVIT:

80 g maslaca
5 bjelanjaka
prstohvat soli
100 g šećera
1 Vanilin šećer
5 žumanjaka
100 g mljevenih lješnjaka
2 žlice Gussnela
2 žlice kakaa u prahu
1 žličica praška za pecivo

ZA KREMU:
400 ml mlijeka
1 Premium puding nougat
60 g šećera
80 g maslaca

ZA GANACHE:
250 g čokolade za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja
prstohvat soli

ZA DEKORACIJU:
¼ ganache iz gornjeg recepta
2 keksa s maslacem (grubo namrvljena)
40 g lješnjaka (tostiranih i sitno nasjeckanih)

Priprema

Za biskvit:

1. Maslac otopite na laganoj vatri pa ga kuhajte dok ne postane zlatne boje i dobije orašasti miris. Zatim ga stavite sa strane da se malo ohladi.

2. Bjelanjke pomiješajte s prstohvatom soli pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg, piše Coolinarika.

3. U drugoj posudi pomiješajte žumanjke i šećer pa sve miješajte mikserom dok ne dobijete svijetlu, pjenastu smjesu.

4. Potom lagano u tu smjesu umiješajte kakao u prahu, Gussnel, mljevene lješnjake i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte i otopljeni maslac.

5. Nastavite kratko miješati mikserom dok se svi sastojci ne prožmu.

6. Sada nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Učinite to iz dva ili tri puta.

7. Dva manja kalupa za tortu (Ø 18 – 20 cm) obložite papirom za pečenje pa u njih ravnomjerno rasporedite dobivenu smjesu za biskvit.

8. Pecite smjesu u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta ili dok test s čačkalicom ne pokaže da je pečeno.

9. Pečene biskvite izvadite iz pećnice i pustite da se dobro ohlade.

10. Ohlađene biskvite prerežite na pola tako da dobijete četiri kore približno iste debljine.

11. Prvu koru stavite na tanjur za tortu pa ga premažite trećinom pripremljene nougat kreme.

12. Poklopite kremu drugom biskvitnom korom i ponovite postupak s premazivanjem kreme.

13. Slažite tortu dok ne iskoristite sve sastojke.

14. Tortu stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne.

15. Ohlađenu tortu premažite ganacheom, dobro je zagladite pa je ukrasite kuglicama od lješnjaka i čokolade. Do posluživanja čuvajte tortu u hladnjaku.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.