uvoz donjeg rublja

Nosimo turski veš, a svoj prodajemo Nijemcima

ilustracija
02.08.2018.
u 16:47

U uvozu donjeg rublja u Bosni i Hercegovini dominiraju Turska, Kina i Srbija, a zemlje u koje BiH najviše izvozi ove proizvode su Njemačka, Italija i Austrija, rekli su iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

Iz UNO kažu da je za prvih šest mjeseci 2018. godine BiH uvezla donje rublje u vrijednosti od 3.043.870 KM, a izvezla neznatno više, u iznosu od 3.138.121 KM, pišu Nezavisne novine. 

Prošle godine donje rublje je uvezeno u iznosu od 6.756.547 KM, a izvezeno 6.692.660 KM.

"Tijekom 2017. godine BiH je u Njemačku izvezla rublje u vrijednosti od 2.491.391 KM, u Hrvatsku u vrijednosti od 2.074.626 KM i u Italiju veš vrijedan 1.192.874 KM", rekli su iz UNO.

Dodaju da je iste godine uvezen veš iz Turske u vrijednosti od 2.731.599 KM, iz Kine za 1.627.319 KM i iz Srbije 951.922 KM vrijedan veš.

Iz usporednih podataka vidljivo je da se iz BiH veš izvozi u zemlje zapadne Europe, dok se istovremeno uvozi uglavnom iz Turske i Kine. Na pitanje zašto je to tako, u "Exclusive Lingerie", banjolučkoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom i prodajom rublja, objašnjavaju da je razlog jednostavan, a svodi se na to da rublje na europskom tržištu može postići željenu cijenu, dok se veš iz Kine i Turske uvozi radi enormno niske cijene proizvoda.

Dodaju da je BiH malo i ograničeno tržište, te da zbog toga kompanije koje imaju ambicije da se razvijaju i šire, moraju pratiti trendove i proizvode izvoziti izvan BiH.

"'Exclusive Lingerie' izvozi robu na tržišta Švedske, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Izvozimo oko 75 posto naših proizvodnih kapaciteta ženskog rublja (grudnjaka i gaćica) i kupaćih kostima", rekli su iz ove tvrtke. 

Dodaju da najviše sportskih grudnjaka izvezu u Švedsku, te da klasični program rublja najviše izvoze za Srbiju.

"Treba napomenuti da su uvozni proizvodi u dosta slučajeva niskog kvaliteta, što se najčešće odnosi na upotrebljavanje materijala koji ne zadovoljavaju ekotex standarde", objasnili su iz 'Exclusive Lingerie', gdje također podvlače da kvaliteta rublja ne ovisi od toga plasira li se na domaćem ili stranom tržištu.

"'Exclusive Lingerie' ima dobavljače iz nekoliko europskih zemalja koji zadovoljavaju sve ekotex standarde, te se svi proizvodi izrađuju od takvih materijala, bez obzira na to gdje se plasiraju", izjavili su iz ove tvrtke. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije