Mjesec dana koji će okrenuti svijet naopačke pa tako i BiH

Nogomet je IN, izbori, liste, prijepori FBiH, RS-a županija OUT

Rijeka,navijanje,navijači
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
14.06.2014.
u 09:49

Od središnje uloge u našim životima politika je konačno gdje i spada

Političku arenu u Bosni i Hercegovini, kao i vruće događaje diljem svijeta, ovih mjesec dana potpuno će zasjeniti Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu koje će također na izvjestan način iskoristiti političke elite za izbornu kampanju. .

Vatreni zmajevi

Tako su se i politički dužnosnici zaogrnuli svojim omiljenim nacionalnim dresom, a jedini će biti ‘hendikepirani’ političari iz Republike Srpske koji, osim kurtoazne retorike da će navijati za ‘svoju’ državu, ovo nogometno natjecanje jednostavno neće moći iskoristiti za promicanje svojih nacionalnih ideja i stajališta. U tome smislu sportski i politički već je uzavrela Federacija BiH gdje snage odmjeravaju hrvatski i bošnjački političari koji su se u najvećem dijelu rasporedili između nogometnih vrsta koje su im više prirasle srcu. Jedni su svim srcem uz vatrene, a drugi uz zmajeve iako se primjećuje da je reprezentacija uspjela pomiriti neka njihova nepomirljiva stajališta. Jedan od hrvatskih političara koji je otišao u Brazil bodriti vatrene, a očekuje se njegovo sudjelovanje i na susretu Bosne i Hercegovine i Argentine je čelnik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović. Poručio je u izjavi za javnost kako očekuje dobar rezultat vatrenih. Istodobno, SDP-ovi dužnosnici Zlatko Lagumdžija i Nermin Nikšić suočeni s drastičnim padom popularnosti odlučili su darovati ulaznice i aranžman za putovanje u Brazil jer su trebali tamo putovati o trošku poreznih obveznika ove države. Iz Republike Srpske u Brazil nitko nije otputovao, a niti je bilo nagovještaja da bi se netko mogao odlučiti za takav postupak.

‘Brazilske’ liste

U sljedećih 30-ak dana će zbog nogometa, koji je već poremetio brojne stvari, zastati i brojni politički procesi ili će pak posve biti u drugome planu, bilo da se radi o posljednjoj velikoj prijetnji koja pristiže od međunarodne organizacije za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma TAFT-a ili pak nekih drugih obveza koje godinama stoje BiH na njezinu putu prema Europskoj uniji. Istodobno, jedino što će biti aktualno su mjere posvećene pomoći područjima koja su bila poplavljena i kojima je sada potrebno puno više potpore kako bi se vratili na stanje od prije velikog poplavnog vala, ali i slaganje listi za izbore gdje će se pod brazilskom vrevom vjerojatno igrati velike stranačke utakmice. Prije svega tko će se naći na što boljoj poziciji stranačkih listi, ali i kandidata za državno Predsjedništvo BiH, odnosno članove Predsjedništva Republike Srpske koji se biraju izravno na izborima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije