TEMELJI OBRANE

Nobilo: Optužnica za Dodika vodi osporavanju visokog predstavnika

02.12.2023.
u 19:19

Hrvatski odvjetnik koji je nedavno postao dio odvjetničkoga tima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika otkrio je kako će taj tim osporavati optužnicu Tužiteljstva BiH

Odvjetnik Anto Nobilo, jedno od najzvučnijih imena u pravosuđu regije, otkrio je što će predstavljati temelje za obranu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, navodeći kako će to biti osporavanje legalnosti aktualnog visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, mogućnosti da on donosi zakone, a s druge pak strane da Dodik nije imao izbora jer je morao, po Ustavu toga entiteta, potpisati ukaz na odluke Narodne skupštine Republike Srpske. Tako je obrana, koju čini više odvjetnika, odlučila osporavati formalna pitanja iz optužnice, ali i same činjenice koje su tamo navedene. U intervjuu za podcast "Granica postoji" na konkretan novinarski upit kako misli zaobići nedodirljivost stranih diplomata, odnosno visokog međunarodnog predstavnika, Nobilo je objasnio kako je to postalo moguće zbog pogreške Tužiteljstva Bosne i Hercegovine jer je u opisu kaznenoga djela navelo stranog upravitelja nad BiH.

"Pogreška" Tužiteljstva
- Vidjet ćemo. Imate optužnicu. U činjeničnom opisu oni su kvalificirali poziciju visokog predstavnika i definirali otkuda njemu mandat i pravo za rad. U kaznenom pravu u činjeničnom opisu optužnice svaku činjenicu koja predstavlja kazneno djelo imate pravo dokazivati i pobijati. Imate pravo dokazivati da postoji ili ne postoji. Tužiteljstvo je napravilo pogrešku onoga trenutka kada je opisalo da je mandat visokog predstavnika utemeljen u Daytonu, bonnskoj odluci... On je ponudio nama da to idemo pobijati, a on neka je brani - istaknuo je Nobilo. Na dodatno pitanje na čemu će se još zasnivati taktika odvjetničkog tima, Nobilo je odgovorio kako će ipak nešto ostaviti i za sudski proces, ne otkrivajući Tužiteljstvu što sve planiraju poduzeti. No, svejedno se iz ranijih odgovora dalo zaključiti što će biti strategija tima čiji je Nobilo član. - Kada ste čuli da jedan čovjek može donijeti zakon? Odluke koje doslovno glase ovako - ako ne poštuješ moje odluke, ideš u zatvor. Jedan jedini čovjek. Posljednji koji je na ovome prostoru takvo nešto mogao bio je kralj Aleksandar. To nije dobro završilo. Ljudi mogu biti politički protivnici političkog sustava u kojemu je stranac guverner ili upravlja BiH. Zašto to ne bi bio njegov politički program? Ne možete ga ukloniti represijom. To je negacija demokracije - rekao je Nobilo i dodao da to nigdje u Europi do sada nije bio slučaj kao što je uloga međunarodne uprave nad Bosnom i Hercegovinom. - Apsolutno je nelogično i sa stajališta međunarodnog prava neprihvatljivo da takva izvanredna situacija ostane 28 godina. Njemačka je kapitulirala 8. svibnja 1945. Mislite li da bi itko prihvatio da Njemačkom upravljaju toliko godina poslije - naveo je hrvatski odvjetnik. On tvrdi da, prema proučenim dokumentima na temelju kojih djeluje Ured visokog međunarodnog predstavnika, on ne može donositi zakone. Uz to, problematizirat će se činjenica da njemački političar na čelu međunarodne uprave nije imenovan na temelju relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ne može donositi zakone
- Mi nećemo ići u negiranja Suda i Tužiteljstva, ali apsolutno imamo prigodu na javnoj sceni u okviru sudskog postupka razobličiti problem s visokim njegovim neimenovanjem, odnosno nedostatkom procedure s imenovanjem u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Odnosno, on nije imenovan na temelju rezolucije, odnosno u skladu s međunarodnim pravom - istaknuo je. Dodao je da poseban problem predstavlja opseg njegova djelovanja u BiH. - Druga stvar je njegovo djelovanje izvan mandata. Mnogi stručnjaci, među kojima sam i ja, čvrsto su na stajalištu da donošenje zakona nije u njegovu mandatu - istaknuo je on. Valja reći kako je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nedavno sugerirao kako, zapravo, za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika nije potrebna odluka Vijeća sigurnosti, nego tek Vijeća za provedbu mira. Što, međutim, nije bio slučaj ni s jednim dosadašnjim visokim predstavnikom. Nobilo najavljuje kako će Dodikov odvjetnički tim sudnicu pokušati pretvoriti u pozornicu za pokazivanje da je u pitanju politički, a ne kazneni progon. - Ova je država stvorena i projicirana da bude nefunkcionalna. Ovo je odlično mjesto, pozornica gdje se kroz proces može rasvijetliti sve probleme BiH - rekao je Nobilo i zaključio da je za takvo stanje jednako odgovorna međunarodna zajednica kao i domaći političari. Dio strategije obrane bit će i tvrdnje da Dodik nije mogao odbiti potpisati "sporni" ukaz Narodne skupštine RS-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije