nedostatak radne snage

Njemačka mijenja zakon kako bi olakšala dolazak radnika iz zemalja izvan EU-a

odlazak
Ilustracija
11.12.2022.
u 20:00

Prema novim propisima, oni koji se žele doseliti u Njemačku ne bi morali dokazivati da im je ponuđen ugovor o radu

Njemačka agencija za rad objavila je ovog ljeta kako bilježi nedostatak radne snage u 148 profesija, a još 122 zanimanja su pod posebnom prismotrom, piše Večernji list BiH.

Njemačka traži obučene radnike, a tržište rada se sve više oslanja na strance. Unatoč pandemiji, njemačke su vlasti prošle godine priznale veći broj diploma nego prije. BiH i Srbija su na vrhu te liste.

Prošle godine Njemačka je potpuno ili djelomično priznala oko 44.800 stranih diploma, kažu podaci njemačkog zavoda za statistiku. To je pet posto više nego u 2019., unatoč pandemiji koja se 2020. obrušila na njemačko gospodarstvo. Većina kvalificiranih stranih radnika došla je iz europskih zemalja izvan Europske unije.

Globalnu listu od oko 150 država predvodi Bosna i Hercegovina, a prati je Srbija. Naime, njemačke vlasti priznale su 3600 zahtijeva za nostrifikaciju iz BiH i 3400 iz Srbije. Na trećem mjestu je Sirija s 3100 priznatih zahtjeva.

Nedostatak radnika

Kako bi nadomjestila nedostatak radne snage, njemačka vlada odobrila je plan za najveće promjene u Zakonu o migraciji radnika u posljednjih nekoliko desetljeća. Naime, vlada je odobrila planove za reviziju Zakona o migraciji radnika s formalnim prijedlogom koji bi trebao biti predstavljen 2023. godine.

Možda najveća promjena uključena u planove reformi je ona koja omogućava radnicima koji nisu iz EU doći u Njemačku na dulje vrijeme, od vjerojatno godinu dana, na takozvanoj Chancenkarte (karti mogućnosti), koja bi im omogućila tražiti posao. Prema novim propisima, građani koji nisu iz EU, a koji se žele preseliti u Njemačku dugoročno, ne bi morali dokazivati da im je ponuđen ugovor o radu ili sponzorstvo. To znači da tamo gdje biste prije morali podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu, sada možete umjesto toga tražiti Chancenkarte. Radnicima bi bilo dopušteno raditi probno na razdoblje do dva tjedna tijekom jednogodišnjeg traženja posla u Njemačkoj.

Također bi onima koji se žele preseliti zbog posla to bilo dopušteno ako bi u Njemačkoj radili na pola radnog vremena u trajanju od najmanje 20 sati tjedno. Shema bi se zasnivala na bodovnom sustavu u kanadskom stilu koji bi razmatrao sposobnosti u pet oblasti: kvalifikacije, poznavanje njemačkog jezika, radno iskustvo, veze s ljudima u Njemačkoj i godine života. Ministar rada Hubertus Heil rekao je da će kandidati biti uzeti u obzir ako ispunjavaju tri ili više kriterija.

Ostaje nejasno koje konkretne okolnosti bi kvalificirale kandidate za svaku kategoriju, na primjer, koja razina znanja njemačkog jezika bi bila potrebna. Heil je, međutim, rekao kako je moguće da će kandidati koji još nisu naučili njemački biti uzeti u obzir. Reforma također nastoji pojednostaviti proces kojim se radnicima koji dolaze iz zemalja izvan EU-a službeno priznaju kvalifikacije u Njemačkoj. Trenutačno nisu sve međunarodne kvalifikacije priznate i, ako jesu, proces njihova certificiranja može potrajati dugo.

Iseljavanje iz BIH

Vijest je ovo koja će zasigurno obradovati veliki broj bh. građana koji se pod svaku cijenu žele dokopati ove "obećane zemlje". Čak i s radnim ugovorom u džepu, i dalje je teško dobiti termin za vađenje vize u njemačkom Veleposlanstvu.

Svjetska banka upozorava kako je BiH zbog slabih izgleda za napredak izložena jednoj od najvećih stopa iseljavanja na zapadnom Balkanu.

- Unatoč rastu stvarnog dohotka od oko 3 posto godišnje od 2015. godine, BDP po glavi stanovnika ostao je na jednoj trećini prosjeka EU 27 - navedeno je u priopćenju Svjetske banke.

Dodatni problem toj zemlji mogla bi predstavljati nepovoljna kretanja na tržištu rada diljem Europske unije, čime bi se mogao ograničiti priljev doznaka koje sada dosežu čak 8 posto BDP-a. Jedna od procjena Ujedinjenih naroda je da će, ako se nastavi iseljavanje, za 50 godina BiH imati svega milijun i 600 tisuća stanovnika. Više od polovine mladih iz BiH želi otići, a BiH se već neslavno nalazi u samom vrhu kada je riječ o iseljavanju. Prošlogodišnje istraživanje Instituta za razvoj mladih Kult pokazalo je da je 51 posto mladih tad željelo napustiti BiH. Nezgodniji podatak je kako je više od 40 posto mladih željelo trajno napustiti BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?