jedi zdravo

Niste o ovome razmišljali, ali znate li što se događa u organizmu ako jedete jagode svaki dan

08.04.2021.
u 10:54

Pitate se kako povećati unos vitamina i antioksidanata? Jagode su za to odličan izbor!

Te slatke i mirisne bobice koje rastu na zemlji su pune esencijalnih nutrijenata, vlakana, vitamina C, folne kiseline i kalija, tako stoji na stranicama američkog odjela za agrikulturu. Sadrže i male količine željeza, bakra, magnezija, fosfora, selena i vitamina B, K i E.
Iako u sebi sadrže i dosta šećera, smatraju se namirnicom s niskim glikemijskim udjelom jer ne utječu na porast šećera u krvi trenutno. Antioksidanti iz jagoda mogu imate nešto s tim, piše Ordinacija.hr. 

Redovita konzumacija jagoda je povezana sa zdravijim razinama šećera u krvi, prema studiji objavljenoj u magazinu Antioksidanti i Nutrijenti.

Ako znamo sve ove dobrobiti, možda biste trebali jagode jesti svakodnevno. Ako mislite da će vam koža poprimiti boju jagode ako ih često jedete, to nije istina.

DNEVNA DOZA JAGODA MOŽE POBOLJŠATI ZDRAVLJE SRCA

Studija objavljena u magazinu Journal of Molecular Sciences predlaže da redovno jedemo namirnice bogate vitaminom C, poput jagoda, jer tako možemo poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava.

 

Radi se upravo u vitaminu C koji inhibira oksidaciju LDL-a lošeg kolesterola. LDL je poznat po tome da napada tanke ovojnice arterija i tako ih čini tvrđim, prenosi Verywell Health.

JAGODE ĆE OČUVATI I ZDRAVLJE MOZGA AKO IH JEDETE SVAKODNEVNO

Znanstvenici tako kažu da su i jagode odgovorne za smanjeno propadanje mozga, a moguće da su za to odgovorni flavonoidi koji se u njoj nalaze, a oni imaju protuupalna svojstva i štite od nastanka raka.

PROBAVNI SUSTAV ĆE TAKOĐER UŽIVATI NEKE DOBROBITI OD JAGODA

Jedna šalica jagoda sadrži oko 3 grama topivih i netopivih vlakana, a ona topiva su jako važna za dobru probavu jer nakuplja vodu u probavni trakt i tako pomaže da se nutrijenti lakše razgrade. Netopiva vlakna dodaju čvrstoću stolici pa će tako ona lakše i brže prolaziti kroz crijeva.

Jagode dokazano pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka sljepoće starijih osoba. Istraživanje je pokazalo da je svakodnevnom konzumacijom tri ili više voćki moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36 posto. Znanstvenici vjeruju kako se dobrobiti mogu pripirati elaginskoj kiselini, antioksidansu iz jagoda.

 

Zapamtite da što više jedete jagoda to će vaše tijelo biti zdravije. Možete ih jesti samostalno ili dodati doručku, a sigurno su odličan dodatak za zdravu prehranu. Važno je naglasiti da samo svježe i smrznute jagode sadrže pregršt korisnih sastojaka koji doprinose zdravlju. Naime, prerađeno voće gubi većinu - ako ne i sve nutritivne vrijednosti.

Voda s jagodama, limetom, krastavcem i mentom

Sastojci: 

 

Foto: Shutterstock
  • 200 grama narezanih jagoda 

  • 200 grama narezanog svježeg krastavca

  • 2 limete, narezane

  • 50 grama svježih listova mente

  • led

  • voda

Priprema:

U dvije litre vode pomiješajte sve sastojke. Promiješajte i ostavite da stoji u hladnjaku barem 10 minuta. Već tada će voda biti spremna i prepuna okusa, no naravno – ako ju ostavite duže, okus će biti sve snažniji! Umjesto obične vode, možete koristiti i mineralnu vodu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?