umirovljenici razočarani

Ništa od povećanja mirovina, neće biti usklađivanja

mirovine
11.04.2021.
u 21:00

Pregovori Vlade Federacije i predstavnika umirovljenika u FBiH doživjeli su neuspjeh, a rezultat toga je da je oko 400.000 umirovljenika ostalo bez zakonom zajamčenog usklađivanja, točnije od povećanja mirovina. 

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika u FBiH Redžo Mehić za Avaz je kazao kako je usklađivanje zakonska obveza, i to svake godine od 15. travnja. 

- To što je FBiH imala pad BDP-a ne umanjuje teško stanje u kojem se nalaze umirovljenici. Dobili smo odbijenicu, a kako su oni definirali - zbog objektivnih okolnosti. Zakon je u većini dobar i ide na ruku umirovljenicima, ali u tom zakonu ima dobrih, ali i loših odrednica. Od 2018. godine i od stupanja na snagu novog Zakona o MIO najniže mirovine su rasle, sad je 382 KM i to je skromno - istaknuo je Mehić.

Dodao je kako je prošle godine s pojavom pandemije sve dovedeno u pitanje.

- Kada nam je bilo najpotrebnije, a to je prošle i ove godine, mi nismo dobili pomoć Vlade FBiH. Nismo imali usklađivanje prošle godine. Usklađivanje ili povećanje mirovina, kako ga popularno zovu, vrši se u odnosu na dva kriterija, a to je rast BDP-a i cijena troškova života. Zavod za statistiku FBiH kaže da je bila deflacija i tu se nismo mogli suglasiti s Vladom FBiH. Nitko nas ne može uvjeriti da troškovi života nisu porasli u protekloj godini. Svjedoci smo rasta cijena - naglasio je Mehić.

Prema njegovim riječima, cijene osnovnih životnih namirnica i lijekova su u prosjeku više za 20 do 25 posto.

- Međutim, Zavod računa prosjek i u to ubraja cijene i tehnike i drugih luksuznih stvari koje umirovljenici ne kupuju. Nas zanima riža, brašno, ulje, mlijeko i lijekovi. Osakaćeni smo za povećanje, tražili smo da se nađe neka mogućnost, ali dobili smo odgovor da ćemo ponovno sjesti za stol polovicom svibnja - kazao je Mehić.

Dodao je kako je na pregovorima s Vladom FBiH bilo riječi i o jednokratnoj pomoći.

- Susjedne zemlje su prošle godine već imale isplate prema umirovljenicima u obliku jednokratne novčane pomoći. Mi to nismo imali i izgleda da nećemo. Svi su davali novac umirovljenicima, a na ime povećanih troškova zbog kupovine lijekova. Za više od godinu pandemije umirovljenici od Vlade FBiH nisu dobili niti jednu marku - pojasnio je Mehić.

- Zabrinuti smo, koronavirus je drastično povećao stopu smrtnosti među umirovljenicima. Koronavirus je pokazao nemoć i nefunkcionalnost zdravstvenog sustava. Zdravstvenim radnicima treba skinuti kapu, ali sustav ne funkcionira. Na ovaj način korona je povećala smrtnost i, prema službenim podacima, prošle godine našeg članstva, popela se na 5,5 posto, što je do sada nezabilježeno - istaknuo je Mehić.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
Sagitarius
07:46 12.04.2021.

Najveca greska je bila sto se dozvolilo i nasjelo na lazi Federacije da stavi pod sapu mirovine te da ce umirovljenicima biti bolje i da ce prvi oni biti namirivani uz otplatu dugova, a ostalim kako bude. Treba umirovljenicki fond vratiti ,jer federacija ocito nije sposobna da izvrsi svoje obveze i obecanja..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?