INTERVJU ANTE MADUNIĆ:

Nisam bjegunac, u BiH sam regularno dobio državljanstvo i tu ću služiti kaznu zatvora

Madunic
Foto: VL FOTO
07.11.2013.
u 10:42

Više godina bio je hrvatski konzul, te se bavio graditeljskim poslovima. Pobjegao u BiH nakon izricanja presude

Bivši hrvatski konzul u Švicarskoj i Njemačkoj poduzetnik Ante Madunić i bjegunac u BiH koji je u Splitu osuđen na godinu dana zatvora zbog prijevare obitelji Cuzzi, Večernjaku je u Mostaru ponudio svoju verziju priče. Odgovarao je kako je došlo do spora s tom obitelji, presudi, odluci o bijegu, stjecanju državljanstva BiH i prijavama koje je protiv njega podnijelo još desetak drugih obitelji čiji su stanovi još uvijek pod hipotekom Hypo banke. Madunić, kojemu je u međuvremenu Hypo banka blokirala sve račune, uključujući poduzeća Eurodom, Globo hotel i tvrtku Virgulu koja je gradila vile je, tvrdi, žrtva kredita u švicarcima, pada vrijednosti nekretnina te neiskusnog upuštanja u „građevinske vode“.

Vlasti RH vas tretiraju kao bjegunca. Kako vi to komentirate?

Ja ne bježim i ne očekujem poništavanje presude i djela iz RH, već presudu i odlučivanje od pravosudnih tijela BiH sukladno zakonu ove zemlje, a vlasti RH odnosno Županijski nadležni sud u Splitu je prihvatio moj zahtjev za prebacivanjem izvršenja kazne u BiH. Ako odluka bude zatvor onda će biti zatvor, ali ću znati za sebe samoga da sam pokušao sve što mi zakon dopušta, prvenstveno radi svojih nedovršenih obveza i odgovornosti, kao i svoje djece, svidjelo se to nekima ili ne jer sam po prirodi sportaš, odnosno borac, ne bježim i ne skrivam se od nikoga!

Je li sud u Imotskom vama izdao regularnu potvrdu o nekažnjavanju, što bi moglo navodno biti temelj za poništenje državljanstva u BiH o čemu se nagađa u hrvatskim medijima?

Ma to su gluposti. Sud u Imotskom kao općina moga prebivališta samo izdaje potvrdu, uz prethodnu potvrdu sudova Zagreba, Splita i Ministarstva pravosuđa, koju sam osobno zatražio i sukladno evidenciji i dobio. Prema važećem Zakonu o državljanstvu BiH uvjet je da niste osuđeni na kaznu zatvora višu od 3 godine, u posljednjih 8 godina, a moja presuda je godinu dana i nije nikakva smetnja ni prešućena činjenica dobivanju državljanstva BiH. Uostalom, ja sam državljanstvo mogao dobiti, da sam išao na izigravanje hrvatskog pravosuđa i puno ranije, točnije prije dvije godine, sukladno braku s državljankom BiH više od 7 godina, a državljanstvo i osobnu iskaznicu i prebivalište u BiH imao sam i prije 22 godine u bivšoj državi, i to u Ljubuškom. No, Vijeće ministara je donijelo odluku o mome prijemu u državljanstvo od interesa za BiH, zbog moje aktivne prisutnosti u radu i promoviranju sporta i sportskih saveza kao dugogodišnji sportaš. .

Može li se onda reći da je politika pogodovala vašem prijemu u državljanstvo u BiH?

Nikad u životu nisam ni sreo ni upoznao nijednog ministra Vijeća koji su jednoglasno glasali i prihvatili moj zahtjev te mi dodijelili državljanstvo BiH. Ne razumijem kako bi Vijeće ministara koje se sastoji od predstavnika svih triju naroda, vjere i nacionalnosti u BiH, moglo biti pristrano, naprotiv smatram da je i sistem i sustav puno bolji, profesionalniji i zaštićeniji nego u mnogim zemljama EU. Taj moj zahtjev se dogodio prije raspisivanja tjeralice u RH, a međunarodna tjeralica nikada nije raspisana, kako barataju mediji, jer su pravosuđu obiju zemalja moje prebivalište, kao i legitimni zahtjevi poznati i javni već tri mjeseca, odnosno niti se skrivam niti bježim.

Zašto se niste dogovorili s Ivom Cuzzijem kako biste izbjegli zatvor?

U pitanju je doista čudna priča. Samo ću vam reći da je moj poslovni partner prije pola godine, kao točka na i svih nastojanja u posljednjem žalbenom postupku Županijskom sudu u Splitu predao, a moj odvjetnik službeno proslijedio odvjetnici g Cuzzia, izjavu o preuzimanju cjelokupnog dugovanja u iznosu od 140.000. Naime, dao je jamstva za plaćanja dugovanja Ivi Cuzziju i na raspolaganje stavio svu svoju imovinu i prihode čija vrijednost premašuje 14 milijuna kuna, na što se Cuzzi, koji navodno živi od pomoći oglušio, odbio i ignorirao. Njegova izjava je bila da njemu nije važan novac nego da mene vidi u zatvoru!

Kako je uopće došlo do toga spora?

Prodaju sam dogovorio s njegovim ocem, inače sucem, sportašem i gospodinom, pokojnim Vinkom Cuzzijem, i to na njegovu inicijativu. Potpisali smo predugovor za uplaćeni iznos od 140.000 eura, s odredbom ugovora na svoju štetu, da ostatak cijene od 60.000 eura, isplati u sljedeće dvije godine bez kamate i bez čvrstog osiguranja. Nakon godinu dana mladi Cuzzi je došao u društvu odvjetnice i rekao kako ima „privatne novonastale okolnosti“, da neće moći platiti ostatak iznosa te da bi vratio stan natrag. Moj brzi odgovor, pokazat će se kasnije sudbonosno smrtonosan, je bio reagirati emotivno i prijateljski i bez razmišljanja pristati na njegovu inicijativu, odnosno odjednom ja dobrovoljno postajem dužnik njemu umjesto on meni. Taj stan sam kasnije prodao po cijeni nižoj i gubitkom od 80.000 eura manje. Novac kupac uplaćuje na račun Hypo banke kako bi dobio brisovnicu hipoteke, te ga stvarno ni pravno nikad nisam imao da bi od toga vratio dug.

Epilog je poznat, osuđeni ste na dvije godine na općinskom, a zatim i na jednu godinu na Županijskom sudu. Što u tome vidite spornoga?

Prethodnica ove presude je već pravomoćna presuda u građanskoj parnici u kojoj ja priznajem i dug i kamatu, jer Cuzzijevi nisu gubili vrijeme i samim tim su tada i imali ovršnu ispravu od moje imovine a to je bilo prije tri godine i imovina mi nije bila pod ovrhom. Na moje prijedloge da se tražbina osigura preko založnog prava, ili hipoteke vlasničkih udjela Eurodom trgovine deseterostruko veće vrijednosti ili bilo kakvog vida obročnog plaćanja, Cuzzi je mogao davno naplatiti svoja potraživanja, između ostalog i od grada Splita, ali nije ni pokušao. Umjesto toga, nakon pravomoćne presude protiv mene raste mu i zakonska zatezna kamata pa mu cijeli slučaj ispada dobro ulaganje jer on tu kamatu ne bi nikad zaradio.

Jeste li odnijeli sa sobom 4,5 milijuna eura, prevarili preostale kupce stanova, što je istina?

Najprije da bih odnio moram ih imati na raspolaganju, a sami tijek uplata i novca je evidentan kroz račune banaka i knjigovodstvo pa je to lako provjeriti i bilo bi do sada zasigurno i primijećeno i kažnjivo, odnsno u proteklih 6 godina, a ja nemam ni podignutu optužnicu? Najcrniji scenarij se već dogodio prije tri godine, ali meni i mojoj djeci i obitelji jer je Hypo banka, najprije Zagreb, a lani i Hypo Klagenfurt, u cilju osiguranja svojih potraživanja blokirala i pokrenula postupak prodaje cijele moje imovine, prije svega vlasničke udjele Eurodom trgovine, odnosno hotela Globo u Splitu, koje sam ja toj banci dobrovoljno dao u osiguranje, da bi naplatila svoja potraživanja. Unatoč tome, banka nije izbrisala nijednu hipoteku kupcima stanova, već zadržala hipoteke, dok je trebala izdati brisovna očitovanja. Moji problemi su nastali zbog podignutog kredita u švicarskim francima, nastavili se poskupljenjem cijene izgradnje i padom cijena nekretnina.

A što s drugim ljudima kojima ste također prodali stanove nad kojima još uvijek postoji hipoteka?

Ja sam u Njemačkoj, dakle u matičnoj zemlji Hypo banke, angažirao odvjetnika koji radi na rješavanju i pregovaranju s odgovornim osobama u Hypo banci i u tijeku je revizija cjelokupnog poslovanja i pronalazak adekvatnog rješenja ovog problema. Radi mira kupaca ovih stanova, traži se izdavanje brisovnih očitovanja, naplata od moje imovine, reprograma ili davanja određenog roka te preuzimanja obveze plaćanja od treće osobe. Ja sam jedini odgovoran, mogu i hoću riješiti nastali problem i iza toga stojim, i ovim putem poručujem stanarima, bilo da sam u zatvoru ili na slobodi, problem brisovnih očitovanja kroz Hypo banku će biti riješen, a stanare zasigurno nitko neće izbaciti na ulicu. Da su mogli i da im je u interesu, učinili bi to već do sada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije