predsjednik srbije

Nikolić sve dalji od Sarajeva

07.02.2017.
u 16:35

Sve je izvjesnije da će ponovo biti odgođena prva službena posjeta Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije, Sarajevu i BiH.

Naime, Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, da će pokrenuti reviziju tužbe BiH protiv Srbije pred Haškim tribunalom, posjeta Nikolića, najavljena za ovaj mjesec, po svemu sudeći ipak neće doći u obzir. Revizija tužbe će, kako ističu političari i analitičari iz Srbije, a i iz Republike Srpske, dodatno pogoršati odnose dvije države, ali i odnose unutar BiH, jer ni srpski ni hrvatski političari nisu suglasni da se ta tužba ponovo pokrene.

Iz Nikolićevog ureda jučer su “Nezavisnim novinama” kazali da nemaju još točan datum njegove posjete Sarajevu i BiH te da će o tome javnost obavijestiti kad budu znali detalje. Nisu željeli komentirati mogućnost pokretanja revizije tužbe BiH i kako će to uticati na odnose dva susjeda.

I izvori bliski Mladenu Ivaniću, predsjedatelju Predsjedništva BiH, koji je i pozvao predsjednika Srbije u posjetu Sarajevu, istakli su da još nema potvrde o datumu dolaska Nikolića, odnosno da se čeka odluka o reviziji tužbe. Sam Ivanić jučer nije želio komentirati navode, kazavši da poziv još stoji te da je neozbiljno komentirati priče i pisanja “rekla-kazala”.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar iz Beograda, ocijenio je jučer za banjalučki list da će posjeta sigurno biti odgođena zbog revizije tužbe BiH protiv Srbije koja će zakomplicirati odnose dvije zemlje.

“Bojim se da će to dovesti do ozbiljnog političkog sukoba. Posjeta će zbog toga morati biti odgođena, jer se čitava Srbija trenutno nalazi u predizbornoj kampanji, te bi za svakog političara bilo loše da dođe u zemlju koja je podigla tužbu protiv njegove zemlje, a posebno za predsjednika te zemlje. Takav potez narod ne bi odobrio”, rekao je Stanković.

Njegov kolega iz BiH Adnan Huskić smatra da bi Izetbegović, kao predstavnik bošnjačkog naroda, koji je najbrojniji, trebalo javno priopćiti da neće pokretati reviziju tužbe i da pozove Nikolića da dođe u BiH.

“Ne ulazeći u meritum tužbe, smatram da je BiH dobila ono što Sirija nikada neće imati – Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu i trebalo bi podvući crtu i krenuti dalje. Ovakvim Izetbegovićevim stavom i Aleksandra Vučića, premijera Srbije, koji želi stabilizirati odnose u regiji, dovodimo u situaciju da nema kud”, smatra Huskić te dodaje da bi to bio problem i za Izetbegovića, jer kako bi koalicijskim partnerima objasnio svoju odluku koja bi zakomplicirala odnose unutar BiH.

Sakib Softić, agent BiH u procesu pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, a kojem je mandat u međuvremenu istekao, je u ranijim izjavama potvrdio da je dobio poziv od Izetbegovića da pokrene reviziju tužbe i da će dobiti sve potrebne resurse za to. On je tada rekao da bi razumno bilo da konačnu odluku o pokretanju ili ne pokretanju postupka donese jedna skupina sačinjena od istaknutih predstavnika bošnjačkog i drugih naroda u BiH.

Odluka o službenom podizanju ove tužbe, kako se očekuje, trebala bi biti poznata do sredine veljače.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?