Gaf i zabuna: srbijanski predsjednik šokirao BiH koja je bila bez velikih reakcija na tvrdnje

Nikolić: Očito je da BiH ne može opstati

Susret predsjednika Srbije i slovačkog šefa diplomacije
Foto: VL FOTO
11.05.2014.
u 10:30

Javnost zbunilo priopćenje da Lajčak podupire stajališta Beograda. Slovački dužnosnik opovrgava

Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom, inače bivšim visokim predstavnikom u BiH. Tom prilikom, osim Srbije, Lajčak i Nikolić su se u razgovoru dotakli i regije pa i BiH. Prema priopćenju objavljenom na internetskoj stranici srbijanskog predsjednika, Nikolić je rekao “što se tiče BiH, sve je više očito da ta država ne može opstati”.

Nismo mi krivi

“Mi ne narušavamo odnose u BiH, ali ništa ne možemo učiniti da ta država postane funkcionalna”, rekao je predsjednik Nikolić. U dijelu javnosti BiH ovakva izjava je dočekana s gnušanjem, a valja reći da su izostale velike riječi i komentari dužnosnika.

Ovakva izjava mogla bi biti vrlo neugodna pred dolazak premijera Aleksandra Vučića u Sarajevo sljedećeg tjedna, što će biti njegov prvi posjet izvan Srbije nakon imenovanja na novu dužnost. Lajčak, koji dobro poznaje situaciju u našoj zemlji, kako se navodi iz ureda srbijanskog predsjednika, složio se sa stavovima predsjednika Srbije u pogledu nefunkcionalnosti BiH. U dijelu koji se tiče BiH iz ureda Nikolića su naveli da se Lajčak “suglasio s predsjednikom Srbije da nema mjesta za optimizama što se tiče funkcionalnosti BiH”. Slovačko Veleposlanstvo u BiH jučer je odbacilo interpretaciju razgovora što su ih vodili slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i po kojoj su se njih dvojica suglasili kako “BiH ne može opstati”.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike oštro se protivi objavljivanju takvih dezinformacija. Stav koji dugo i konzistentno zastupa ministar vanjskih i europskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak potpuno je poznat, temelji se na potpori suverenitetu, teritorijalnom integritetu i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine te potpori procesima modernizacije i integracije. Te stavove veoma jasno predstavio je ministar Lajčak i tijekom sastanka s predsjednikom Srbije kao i na drugim sastancima sa srpskim predstavnicima u Beogradu”, stoji u priopćenju dostavljenom lokalnim medijima u BiH i na kojemu je potpis slovačkog veleposlanika u BiH Jana Pšenice.

Srbija nije više problem

Istaknuto je kako su drukčije interpretacije razgovora vođenih u Beogradu rezultat neznanja ili svojevoljnog tumačenja. Ova reakcija uslijedila je nakon što su mediji u regiji prenijeli kako je Nikolić za susreta s Lajčakom izjavio da Bosna i Hercegovina ne može opstati te kako se šef slovačke diplomacije s takvom ocjenom suglasio. Dio spornog teksta vezan je i uz odnose Hrvatske i Srbije pri čemu je Nikolić ustvrdio kako je njegova zemlja bila spremna povući tužbu za genocid izražavajući žaljenje jer Hrvatska nije bila sprema učiniti to isto. Lajčak je u Beogradu razgovarao i s premijerom Aleksandrom Vučićem i pri tome rekao je da europska perspektiva Srbije sada postala realnost, a ne samo vizija. Objasnio je da je imidž Srbije u posljednje dvije godine u potpunosti promijenjen i da se Beograd danas u Europi doživljava kao rješenje, a ne kao izvor problema.  

Ključne riječi

Komentara 1

H2
hercegovac - 2
17:20 11.05.2014.

Može se Veleposlanstvo Slovačke ograditi od izjava svog ministra, no činjenica je da je taj isti ministar u službi Visokog predstavnika u BiH, vodio pro-srpsku a i pro-muslimansku politiku ovisno od situacije a na štetu Hrvatskog naroda i taj istii ministar mora znati kakvi su bili rezultati referenduma 1990. godine, kao i sami Daytonski sporazum, no isti ga je toliko puta kršio na štetu Hrvata i sada te izjave sa srbijanskim ( agresori na BiH ) dužnosnicima sve govori o njegovoj politici i njemu samome.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije