pripazite

Nikada ih nemojte stavljati u mikrovalnu: Ovih 5 namirnica je mogu pokvariti

mikrovalna
Shutterstock
03.08.2023.
u 11:02

Neka hrana može zaprljati mikrovalnu pećnicu ili se čak može zapaliti. Od tvrdo kuhanih jaja do kelja, ovo su namirnice koje ne smijete zagrijavati u mikrovalnoj pećnici i što učiniti umjesto toga.

Ako želite zadržati svoju mikrovalnu pećnicu čistom i izbjeći moguće iskre i plamen, provjerite popis namirnica koje ne biste trebali peći u mikrovalnoj pećnici. Koji? Portal Which? proveo je istraživanje hrane u mikrovalnoj pećnici. Slijedite ove savjete kako biste produžili vijek trajanja mikrovalne pećnice i poštedjeli se dosadnog brisanja nakon upotrebe.

1. Kelj: Stavljanje kelja ili špinata u mikrovalnu može se činiti kao brzi prečac do hranjive večere, ali može biti potencijalno opasno. Lisnato povrće treba malo vlage da se skuha, pa stavljanje suhog povrća u mikrovalnu može dovesti do iskre i mogućeg požara. U najboljem slučaju, mogli biste završiti s blago zagorenom večerom, ali u najgorem slučaju riskirate trajno oštećenje mikrovalne pećnice.

Što učiniti umjesto toga? Najčešći način kuhanja lisnatog povrća je kuhanje na pari ili kuhanje. Ako volite svoje zelje s malo više hrskavosti, možete ih također popržiti ili pirjati. Ako baš morate koristiti mikrovalnu pećnicu, isperite povrće pod tekućom vodom prije nego što ga stavite u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu prekrivenu prozirnom folijom ili poklopcem koji dobro pristaje, kako bi se lagano kuhalo na pari.

2. Umaci na bazi rajčice: Zagrijavati u mikrovalnoj nasjeckane rajčice, pasatu ili umak za tjesteninu vjerojatno će donijeti više problema nego što se isplati. Umaci na bazi rajčice obično su pregusti da bi omogućili izlazak topline i pare. Nakupljaju se mjehurići koji mogu 'eksplodirati' i napraviti nered u unutrašnjosti vaše mikrovalne pećnice. Zarobljena para također može uzrokovati stvaranje 'zračnih džepova' u vašem umaku koji ne pucaju dok ga ne izvadite iz mikrovalne pećnice, riskirajući poprskanu odjeću ili čak opekotine.

Što učiniti umjesto toga? Umak za tjesteninu na bazi rajčice bit će najboljeg okusa ako ga ponovno zagrijete u tavi na srednjoj vatri, dodajući malo vode ako se umak zgusnuo dok je bio u hladnjaku. Ako ga podgrijavate u mikrovalnoj, dodajte malo vode da se razrijedi i nemojte pretjerati s vremenom kuhanja. Pokušajte umjesto toga upotrijebiti kratke nalete s pola snage. Jednostavan poklopac za hranu s ventilacijom pomoći će u sprječavanju prskanja.

3. Chilli papričice: Zagrijavanje chilli papričica u mikrovalnoj neće izazvati neočekivane eksplozije, ali sigurno neće biti ugodno iskustvo. Odlučite li zagrijati posebno ljutu papričicu u mikrovalnoj pećnici, mogla bi otpustiti velike količine kapsaicina, kemikalije koja čini ljute papričice. Kada otvorite vrata mikrovalne pećnice, pare će se ispustiti u zrak, što potencijalno može dovesti do neugodne začinjene vrućine i suznih očiju.

Što učiniti umjesto toga?  Gotovo sve drugo. Većina vrsta paprika može se peći, grilati, pržiti u tavi ili jesti ​​sirove, ovisno o jelu koje pripremate. Obavezno temeljito operite ruke nakon rukovanja čili papričicama kako kapsaicin ne bi iritirao vašu kožu, usta ili oči.

4. Sirova jaja u ljusci: Staviti sirovo jaje u mikrovalnu da se skuha definitivno nije dobra ideja. Sadržaj zarobljen unutar ljuske nema kamo otići i može uzrokovati eksploziju jajeta, ostavljajući komadiće kuhanog jaja po vašoj mikrovalnoj pećnici.

Što učiniti umjesto toga?  Uvijek je najbolje skuhati jaja u ljusci na starinski način - u loncu. Manje je vjerojatno da će vaše jaje puknuti ako je na sobnoj temperaturi prije nego što počnete. Kuhajte četiri do pet minuta da jaja budu dovoljno tekuća za umakanje, šest do sedam minuta za meko kuhana jaja ili 10 minuta za tvrdo kuhana jaja.

5. Tvrdo kuhana jaja bez ljuske: Čak i tvrdo kuhana jaja bez ljuske mogu eksplodirati ako se zagriju u mikrovalnoj pećnici. Visoke temperature mogu stvoriti ekstremno nakupljanje pare unutar tvrdo kuhanog jajeta, do točke u kojoj može eksplodirati - čak i ako ste uklonili ljusku. Ponekad će eksplodirati tijekom kuhanja, stvarajući užasan ljepljiv (i smrdljiv) nered na svakoj unutarnjoj površini vaše mikrovalne pećnice, ali također mogu prsnuti nakon što ih uklonite, opeći ruke ili usta.

Što učiniti umjesto toga? Jedite ih hladne – tako se obično poslužuju tvrdo kuhana jaja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije