Javni poziv za ferijalni rad u Njemačkoj

Nijemci tražili 150 studenata za sezonski rad, prijavilo se 14

storyeditor/2023-03-29/studenti2.jpg
ilustracija
31.03.2023.
u 07:00

Za Bosnu i Hercegovinu je u ovoj godini odobreno 150 mjesta, što je čak tri puta više od prošlogodišnjeg broja, kada je za naše studente bilo dostupno ukupno 50 mjesta

Agencija za rad i zapošljavanje BiH pozvala je krajem prošle godine zainteresirane studentice i studente upisane na sveučilišta i visoke škole u BiH da dostave prijave za rad u Njemačkoj tijekom ljetnog raspusta u 2023. godini, piše Večernji list BiH.

Poziv je pružao mogućnost za 150 studenata da tijekom ljeta zarade nešto novca kako bi sebi, ali i roditeljima olakšali financijsku situaciju te pokrili dio troškova studiranja. Međutim, na poziv se prijavilo samo 14 studenata.

Tijekom raspusta

Kako je potvrđeno za portal InfoBijeljina, ove godine na javni poziv za ferijalni rad u Njemačkoj prijavilo se samo 14 studenata, od kojih pet iz RS-a. - Međutim, ni jedan od tih studenata nije iz Bijeljine - rekao je Boris Pupić, stručni suradnik za informiranje Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Za Bosnu i Hercegovinu je u ovoj godini odobreno 150 mjesta, što je čak tri puta više od prošlogodišnjeg broja, kada je za naše studente bilo dostupno ukupno 50 mjesta.

Studentima sveučilišta u Federaciji BiH dodijeljeno je 95 mjesta, studentima sveučilišta u RS-u 48 mjesta i studentima iz Distrikta Brčko BiH sedam mjesta. Mogli su se prijaviti isključivo redoviti studentice i studenti sveučilišta i visokih škola u Bosni i Hercegovini koji nisu upisani na posljednju godinu studija. Uvjeti su bili vrlo dobro i dobro poznavanje njemačkog jezika, raspoloživost za rad u Njemačkoj u razdoblju koje nije kraće od dva mjeseca, spremnost za rad u što više industrijskih sektora u kojima se nude poslovi itd. Kriterij pri odabiru kandidata bio je i spremnost za rad u Njemačkoj najmanje dva mjeseca. Kako je navedeno, prethodno radno iskustvo je prednost.

Program od 2005.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH od 2005. godine provodi program ferijalnog rada studenata u SR Njemačkoj. Program je namijenjen redovitim studentima sveučilišta i visokih škola u Bosni i Hercegovini, koji nisu upisani na posljednju godinu studija te koji dobro vladaju njemačkim jezikom i spremni su za rad u Njemačkoj u razdoblju koje nije kraće od dva mjeseca. Posljednjih pet godina oko trideset studenata godišnje odlazilo je na rad u SR Njemačku, s iznimkom 2020. godine, kada odlazak u SR Njemačku nije bio moguć zbog pandemije COVID-19. Dosadašnja praksa pokazala je da značajan dio studenata koji dobiju priliku raditi u Njemačkoj posredstvom ovoga programa, a ostave dobar dojam kod poslodavaca, u sljedećim godinama nastavlja ići na sezonski rad u Njemačku tako što ih izravno kontaktiraju poslodavci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije