počinju godišnji odmori

Nijemci izračunali gdje je najjeftinije otići na ljetovanje

ljetovanje
shutterstock
18.06.2024.
u 19:01

Koliko Nijemce košta godišnji odmor u Hrvatskoj? A koliko u drugim popularnim europskim turističkim destinacijama?

Nijemci najčešće ljetuju u Njemačkoj, iako je godišnji odmor u inozemstvu za njih u pravilu jeftiniji. I to osjetno jeftiniji. Bez obzira radi li se o omiljenim južnoeuropskim destinacijama Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj, u tim zemljama njemački turisti za posjet restoranima ili noćenja u hotelu moraju platiti manje novca, a ponegdje i puno manje nego kod kuće.

Kako je objavio Savezni ureda za statistiku u Wiesbadenu, troškovi hotelijerskih i gastronomskih usluga u Španjolskoj u prosjeku su 26 % manji nego u Njemačkoj. U Grčkoj za noćenja u hotelu ili objede u restoranu, njemački turisti plaćaju 23 posto manje, a u Turskoj čak 41 % manje nego u Saveznoj Republici, piše Deutsche Welle.

U Hrvatskoj moraju platiti prosječno 18 % manje za te usluge. Puno više od prosjeka za Njemačku, turisti iz te zemlje moraju platiti tijekom turističkog boravka u Švicarskoj ili na sjeveru Europe. Hrvatska je dakle po navodima njemačkih statističara skuplja zemlja za turiste od velikih južnoeuropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španjolske.

 

 

Skupa Švicarska

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Europe, njemački statističari tvrde da su cijene najviše u Italiji. Ali i te cijene su još uvijek niže nego u Njemačkoj – za 5 % u prosjeku. Najjeftinije se ljetovati može u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenja u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosječno 55 % manje nego u Njemačkoj, a u Albaniji 54 % manje.

Cijene su niže i u nekim susjednim zemljama. U Francuskoj u prosjeku za dva posto, a u Austriji za tri posto. Još manje se mora izdvojiti za iste te usluge u Poljskoj (19 posto) ili Češkoj (36 posto).

Za Nijemce je odmor u inozemstvu skuplji nego kod kuće u Skandinaviji. U Danskoj za iste usluge moraju izdvojiti trećinu više novca, u Norveškoj 23 %, a u Švedskoj dva posto više. Uvjerljivo najskuplje je u Švicarskoj – gdje njemački turisti za jelo i noćenje plaćaju prosječno 49 % posto više nego kod kuće.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije