Strane investicije

Nijemci grade vjetroelektrane, a Tajvance zanima smilje i hrana

BiH,13.04.2016.Mostar,Rodoc, drugi dan sajma   Photo:Stojan Lasic
20.04.2016.
u 07:00

Tajvanci žele ulagati u sektor zdrave hrane, a osobito su zainteresirani za proizvodnju smilja, biljke koja se koristi u proizvodnji eteričnih ulja, koje žele uvoziti na Tajvan

O konkretnijim učincima i rezultatima ovogodišnjeg Međunarodnog sajma gospodarstva, koji je u Mostaru održan od 12. do 16. travnja, znat će se puno više u idućem razdoblju. Međutim, ako je suditi po reakcijama organizatora ove prestižne manifestacije, već sada se može govoriti o najuspješnijem sajmu u njegovoj devetnaest godina dugoj povijesti.

Na sajmu su dogovorene brojne suradnje i poslovi u svim granama gospodarstva.

Premašena očekivanja

- Sajam je premašio sva naša očekivanja kako po broju izlagača, tako i po broju posjetitelja. Tome je osobito doprinijela Turska kao zemlja partner, jer je u velikoj mjeri animirala brojne gospodarske sastanke i suradnje”, ističu organizatori.

Sajmom su osobito zadovoljni izlagači iz Kine, Tajvana i Turske, koji su i za slijedeću godinu najavili dolazak.

“Tajvanci žele ulagati u sektor zdrave hrane, a osobito su zainteresirani za proizvodnju smilja, biljke koja se koristi u proizvodnji eteričnih ulja, koje žele uvoziti na Tajvan. S druge strane, na sajmu je potpisan ugovor vrijedan čak 76 milijuna eura između Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg Bosna i njemačkog Siemensa o početku izgradnje vjetroelektrane Mesihovina kod Tomislavgrada”, dodaju organizatori. Za očekivati je da će do konca 2017. godine iz ove vjetroelektrane poteći prvi kilovati struje. Predstavnici Republike Turske izrazili su želju da se Turska i dogodine u Mostaru predstavi na nacionalnom štandu.

- Kroz razgovor s turskim izlagačima vidljivo je da su neki od njih već pronašli svoje poslovne partnere i kupce, što nas jako veseli, izjavila je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Predstavnici Turske jako su zainteresirani za plasman svojih proizvoda po velikim trgovačkim lancima u BiH. Na konferencijama koje su se održale tijekom svih pet dana trajanja sajma poručeno je kako BiH ima velike potencijale za ulaganje, ali da je potrebno sigurno okruženje. Primjerice, hidropotencijal zemlje iskorišten je samo 30 posto i tu se otvaraju mogućnosti za brojne poslove. Kineski gospodarstvenici bili su među najzastupljenijima ove godine u Mostaru. Njihove tvrtke jako su zadovoljne nastupom, a neki poput giganta Haiera prodali su većinu svojih proizvoda donesenih na sajam. Huawei je dodijelio 10 stipendija za najbolje mostarske studente, dok je ZTE dobio priznanje za najuspješniji nastup i najavio dolazak u Mostar i iduće godine. Inače, ta tvrtka zapošljava više od 170 tisuća ljudi. Jedan os uspješnijih nastupa imala je i Republika Srbija koja se predstavila na jako moderan način, na jednom od najljepših štandova.

Hrvatska zemlja partner

Za sljedeću godinu zemlja partner 20. mostarskog sajma bit će Republika Hrvatska, a Turska je također najavila dolazak sa svojim gospodarstvenicima, uz želju da ponovno imaju nacionalni štand, odnosno na jednom mjestu objedinjene turske izlagače.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije