Psihijatrijski stručnjak Omer Ćemalović tvrdi

‘Nije više slučajeva incesta, nego se oni češće prijavljuju’

12.06.2016.
u 09:00

Sudski epilozi brutalnih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece unutar obitelji u posljednje vrijeme sve su češće u fokusu javnost u BiH. Iako se iz povećanog broja presuda stječe dojam o masovnosti ovakvih nemilih slučajeva, sarajevski sudski psihijatrijski vještak dr. Omer Ćemalović ne misli tako.

- Veći broj presuda ne mora značiti da se povećao broj slučajeva. Veća je mogućnost da se povećala odlučnost zlostavljanih da to prijave - smatra Ćemalović koji objašnjava kako je takvih slučajeva bilo i prije, ali da se to često zadržavalo unutar obitelji zbog stida i slično, a nije se vodilo računa o tome koliko zlostavljana osoba zapravo pati i koje to sve posljedice ima.

- Nažalost, imamo najbrutalnije oblike seksualnog zlostavljanja od očeva, očuha, djedova… Zlostavljane osobe proživljavaju pravi pakao koji dovodi do nastanka postraumatskog stresnog poremećaja, a ako traje dulje, onda i trajnih promjena osobnosti. Onda imamo jedan konglomerat različitih simptoma i manifestacija i takve osobe pokazuju različite vrste devijantnog ponašanja. Žrtve zbog toga kasnije imaju problema u zasnivanju heteroseksualnih veza, obitelji, a potom se takav jedan klišej prenosi i na njihovu djecu, čime se formira svojevrstan začarani krug. – kaže Ćemalović koji je mišljenja kako se protiv ove pošasti treba i mora boriti svim sredstvima koja stoje na raspolaganju u društvenoj zajednici.

- Ti ljudi uživaju u tome iako su svjesni da rade pakost i da je to društveno, moralno i na svaki način neprihvatljivo. Oni, međutim, zbog zadovoljenja svojih pobuda sve to zanemare, čime pokazuju beskrupuloznost. Zbog toga prema njima ne treba pokazivati bilo kakvu milost, odnosno da im, u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, moraju biti izrečene sankcije – zaključuje Ćemalović, osvrćući se na posljednju presudu iz Bihaća, kojom je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 i pol godina osuđen Samira K., medicinski tehničar na Odjelu dječjeg laboratorija u Poliklinici Doma zdravlja u Bihaću, koji je godinama seksualno zlostavljao kćer i sve to ucjenjivački snimao. Inače, lanjskog lipnja je na 15 godina osuđen i Banjolučanin (39) zbog spolnog nasilja nad osmogodišnjom kćeri. Još jedan slučaj koji je zaprepastio javnost je onaj iz Gornje Ljupljanice, kod Dervente, gdje je maloljetnicu silovao otac, ali i dvojica braće, od kojih je jedan mlađi od nje. Kada je otkriveno da je ona trudna, ispostavilo se da je on i otac djeteta. Njih trojica su dobila ukupno samo 12 godina zatvora. Prije tri godine u Liskovcu kod Cazina uhićen je Hajder D. (47) zbog sumnje da je od 2005. silovao tri maloljetne kćeri. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?