Sve spremno za Božić

Nije se štedjelo, obitelji Božić čekaju uz bogatu trpezu, darove, običaje...

24.12.2016.
u 07:00

Konačno su stigli dani za koje mnogi kažu kako su najljepše vrijeme u godini. S trgova i kuća svjetlucaju lampice. Doduše, iz godine u godinu sve je manje božićnih ukrasa, kako na ulicama tako i na kućama. Petardi je više. Unatoč upozorenjima policije i Crkve kako pucnjava ne spada u kršćanske običaje. Ni najmlađi, ali i oni stariji, nikako da shvate kako je vrijeme da pucnjava zauvijek prestane. Gužva u trgovinama, na ulicama, a na radiopostajama vrte se poznate božićne pjesme. Blagdansko ozračje stiglo je u domove brojnih obitelji koje u nedjelju slave najradosniji kršćanski blagdan Božić. Mirisi i okusi zime, ali i ostalih delicija, već se šire. Blagdanski ugođaj, čini se, jači je i od minusa na računu.

Pripreme za blagdane

U pripremi za ovaj blagdan vjernici su išli na ranojutarnje mise zornice, postilo se i duhovno pripremalo za veliki blagdan. Napravljeni su i adventski vijenci sa svijećama, i već su gorile sve četiri. Na blagdan sv. Barbare zasijana je pšenica koja se već zazelenila, a uskoro će je resiti trobojnica, dok će tri svijeće biti zapaljene tijekom božićnoga zajedničkog ručka. Slavili su se i blagdani svetog Nikole i svete Lucije, kada su oni malo stariji darivali djecu danas slatkišima, a nekada voćem - smokvama, bademima, jabukama, orasima, a često su znali i plašiti nestašnu djecu. Poslije su tu ulogu preuzeli sveti Nikola i njegov pomoćnik Krampus, pri čemu je Nikola donosio darove dobroj djeci, a Krampus šibe nestašnoj. Spremno je i okićeno božićno drvce, a tu je i cijela lepeza raznih jela i pića te božićno slavlje može početi. - Nakon mise, nas tri brata s obitelji idemo na zajednički ručak. Ove godine će to biti kod mene. Svake godine se mijenjamo, ali smo za Božić obvezno svi skupa. Okupi nas se tridesetak i bude iznimno veselo, zapjeva se obvezno. Poslije ručka idemo čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima, kaže Ivan iz Mostara koji sa suprugom Nadom puni već druga kolica u trgovini. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?