Mušić:

Nije prekršen Poslovnik neuvrštavanjem u dnevni red "Mešinog prijedloga"

Edin Mušić
30.11.2016.
u 15:03

 Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić novinarima je obrazložio zašto Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, čiji je predlagač zastupnik SDA Ramiz Meša, nije ostao na dnevnom redu nastavka 10. redovne sjednice.

Nakon takve odluke, podsjećamo, zastupnici klubova SDP-a, Demokratske fronte, BPS-Sefer Halilović, A-SDA  i HDZ 1990 napustili su sjednicu smatrajući da je „grubo prekršen Poslovnik“ .

- Ako se iščita i analizira član 193. posljednji stav vidi se da je precizno definirano da predlagač zakona ako mu zakon u prethodnom postupku ne prođe po hitnoj proceduri da ga može ponovo kandidirati u formi nacrta Zastupničkom domu - rekao je Mušić.

Zastupnički klubovi opozicije izjavili su da po „proceduri u posljednjih šest godina -  određeni akt koji ne prođe hitnost postupka ostaje na dnevnom redu u formi nacrta“.

- Dosadašnja praksa koja je malo odudarala od stavova koji su definirani u Poslovniku je bila nešto drugačija - ističe Mušić.

Skrenuo je pažnju da su već u Zastupničkom domu usvojene predložene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, u kojima je po njegovom mišljenju najmanje deset puta više stvari precizirano u odnosu na predložene izmjene zastupnika Ramiza Meše.

- Njegov Prijedlog je samo jednim minornim dijelom dio onoga što je već usvojeno u ovom domu. Tako ne vidim potrebu zašto je inzistirao i zašto je do te mjere bio uporan. Međutim, njegovo pravo nije uskraćeno, jer po Poslovniku na pisarnicu Zastupničkog doma opet može kandidirati svoj Prijedlog - obrazložio je Mušić.

Također, objasnio je i zašto je na dnevnom redu sjednice ostao uvršten Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, iako poslanici nisu prihvatili da se razmatra po skraćenoj proceduri.

Kaže da su „mnoge dileme i amandmani uloženi na ovaj prijedlog“  ukazivali na ovakav ishod - da ostane na dnevnom redu kao nacrt.

- Naime, Dom naroda je u travnju ovaj zakon iz prijedloga vratio u nacrt, te mislim da će nakon javnih rasprava ovo biti jedan jedinstven zakon upućen u oba doma Parlamenta FBiH - poručio je novinarima predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije