istraživanje potvrdilo

Nije mit - seks će usporiti starenje čak i ako u njemu ne uživate!

Shutterstock
19.08.2018.
u 20:34

Prošle je godine provedeno istraživanje koje je seksualnu aktivnost proglasilo serumom za pomlađivanje.

Telomere se kod žena produljuje ako često vodi ljubav, bilo da u njemu uživaju ili ne. Telomere su strukture koje se nalaze na krajevima DNA molekula, a glavna im je funkcija zaštita DNA molekule od oštećenja i održavanje njene stabilnosti, a za produljenje života stanice trebalo bi usporiti skraćivanje telomera. Smatra se da seks kod žena ublažava posljedice stresa i jača njihov imunološki sustav i tako ne utječe na skraćivanje telomera, piše Ordinacija.hr

Znanstvenici sa sveučilišta California u San Franciscu pratili su 129 majki, njihovu fizičku aktivnost, zadovoljstvo vezom te životom kroz tjedan dana te su u končanici prikupili uzorke krvi svih ispitanica kako bi se izmjerila dužina telomere.

Voditelj studije Tomas Cabeza de Baca je rekao: "Kroz vrijeme, kraće telomere mogu doprinijeti kroničnim degenerativnim bolestima i preranoj smrti. Seksualna aktivnost umanjuje posljedice stresa regulirajući rad imunološkog sustava, a kroz neko vrijeme bi navedeno trebalo dovesti do produljenja telomere.", zaključuje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije