INTERVJU: Bariša Čolak

Nije istina da BiH želi zaustaviti izgradnju Pelješkog mosta

bariša čolak
10.08.2017.
u 07:00

Zastupnici hrvatskih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, u oba doma državnog Parlamenta BiH odbacili su tvrdnje da izgradnja Pelješkog mosta ugrožava interese Bosne i Hercegovine te smatraju da je protivljenje bošnjačkih političara izgradnji dio predizborne kampanje. Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak u intervjuu za Večernji list ističe da dosadašnji istupi ne predstavljaju stav države BiH.

Osporava li BiH kao država izgradnju Pelješkog mosta?
Jedan veliki problem je što se pojedinci ili neformalne skupine predstavljaju u ime BiH. Ne znam otkuda im pravo privatizirati stav BiH, ali očigledno je slučaj da je on, nažalost, u posljednje vrijeme jako izražen. Evo svjedoci ste istupa pojedinaca, analitičara, pa i pojedinih političara koji se žele tako predstaviti. No, zna se dobro tko može govoriti u ime BiH. To su službene institucije.

 

Kako u tome kontekstu komentirate istup, prije svega Halida Genjca, koga on predstavlja?
Gospodin Genjac je moj kolega iz Doma naroda i vjerujem da on zastupa svoju stranku. On, međutim, nikako ne može zastupati niti stajališta Doma naroda ni Parlamentarne skupštine, a kamoli države BiH.

Kako gledate na to da se sada povezuje pitanje izgradnje Pelješkoga mosta s mogućnošću izlaska iz BiH mora na otvoreno more, te se čak i preispituje granična crta na moru koju su potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović?
Činjenica je da je granica utvrđena i potpisana od dviju država. Činjenica je da taj ugovor nije ratificiran, no činjenica je i da se taj ugovor na privremenoj osnovi primjenjuje između dviju država. Kakav će biti konačan stav i kako će se urediti ovo pitanje, odgovor će dati buduće vrijeme.

Je li moguće da BiH zaustavi izgradnju Pelješkoga mosta, što se traži u inicijativi bošnjačkih stranaka?
Ne mislim da je to moguće i samo se nepotrebno dižu političke napetosti. Sve ima prizvuk političke kampanje. Naprosto, stručne skupine su usuglasile tehničke karakteristike tog mosta, što znači da postoji mogućnost neškodljivog prolaza. Zbog toga ne vidim mogućnost osporavanja. Valja imati na umu da je Europska komisija već odobrila 375 milijuna eura, što ponajviše govori o tome koliko se taj projekt smatra važnim i za samu EU.

Kada se donose odluke oko BiH, kao što je pitanje Pelješkoga mosta, važno je imati na umu državne interese, ali i lokalne interese Neumljana. Njih, čini se, nitko ništa nije pitao?!


Mišljenje lokalne zajednice iznimno je važno. Sigurno je da ih treba pitati, ali ja ne mislim da Neum i Neumljani imaju nešto protiv izgradnje mosta. To je moje mišljenje s obzirom na osobne kontakte koje imam s ljudima dolje, no ipak treba njih pitati o tome službenom stavu.

U javnosti se tvrdi da je cijelo osporavanje izgradnje mosta povezano s oživljenom inicijativom za izgradnjom teretne luke u Neumu. Kako gledate na ovu inicijativu?
To je uistinu deplasirana ideja i apsolutno nije moguća. No, očito je i to da pojedincima ova priča služi u političke svrhe dan danas. Čak i kada bi postojali prirodni uvjeti, kojih nema, pa i sve druge pretpostavke koje su nužne za izgradnju jednog takvog značajnog objekta kao što je luka, otvorilo bi se posve logično pitanje – zar ima smisla to raditi samo 20 kilometara od luke koja već postoji u Pločama. Sumnjam da bi bilo tko bio spreman baciti novac radi realizacije kojekakvih političkih projekata. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije