produljiena privremena suspenzija

Ni ove godine u BiH nema carine na uvoz električnih automobila, za hibride stopa 5 posto

električna vozila
AFP
14.02.2024.
u 19:30

Donošenjem nove odluke do kraja 2024. ukinute su carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjene carinske stope s 15% na 5% za uvoz hibridnih automobila, čime se osiguravaju preduvjeti za masovniji uvoz tih vozila u BiH i rast prihoda zbog povećanog broja uvezenih vozila

U sklopu procesa koji za cilj imaju smanjenje stakleničkih plinova, a samim tim i jačanje doprinosa BiH borbi protiv klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, donesena je odluka kojom će se nastojati ohrabriti i unaprijediti kupnja hibridnih i električnih vozila. Naime, Vijeće ministara odlučilo je produljiti privremenu suspenziju, kao i privremeno smanjenje carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. prosinca 2024., čime je praktički produljeno razdoblje važenja ranije odluke.

Donošenjem nove odluke do kraja 2024. ukinute su carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjene carinske stope s 15% na 5% za uvoz hibridnih automobila, čime se osiguravaju preduvjeti za masovniji uvoz tih vozila u BiH i rast prihoda zbog povećanog broja uvezenih vozila. Objašnjenje je kako se takvim potezom želi nastaviti potpora žiteljima, kao i privatnom te javnom sektoru za kupnju, odnosno uvoz ove vrste automobila, a što će dovesti do smanjenja zagađenje zraka, kao i bolje zaštite okoliša. Posljedično će doći i do otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa i rasta ulaganja u električne punionice. Time se želi doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stupova zelene agende za zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena. Riječ je o uvozu u BiH novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini. A podaci upućuju na zaključak kako broj takvih uvezenih automobila nastavlja rasti.

Naime, prema podacima Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, u BiH je do listopada 2023. godine uvezeno 209 električnih vozila, što predstavlja porast za više od 300% u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je uvezeno 69. Hibrida je zaključno s krajem listopada 2023. uvezeno 826, a plug-in hibrida 58, dok je u ovom razdoblju ukupno 936 ovih vozila prvi put registrirano u BiH. Kada je riječ o drugim odlukama sa sjednice Vijeća ministara, treba uputiti na provođenje ciljanih financijskih sankcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda povezanih s financiranjem terorizma i financiranjem širenja oružja za masovno uništenje, s tehničkim korekcijama Ureda za zakonodavstvo usvojenim na sjednici. Ovom odlukom BiH u cijelosti ispunjava FATF-ove preporuke te značajno poboljšava učinkovitost koju FATF traži u ovom području. Odluka koja dolazi u vrijeme posjeta Odbora stručnjaka za procjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma (Moneyval) pokazuje kako BiH iskazuje odlučnost za sprječavanje financiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje te unaprjeđenja međunarodne suradnje u području sigurnosne politike.

U kontekstu projekata koje financira EU utvrđen je prijedlog sporazuma između Srbije i BiH za IPA III Program prekogranične suradnje "Srbija - Bosna i Hercegovina" za razdoblje 2021. - 2027. Cilj programa je unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa, njegovanje integracije u EU i promoviranje društveno-ekonomskog razvoja kroz zajedničke lokalne i regionalne inicijative koje doprinose jačanju suradnje i unaprjeđenju sigurnosti. Ukupni proračun programa je 16,223.529,42 eura, od čega se očekuje maksimalan doprinos EU-a u iznosu od 14 milijuna eura. Vezano uz proces integracija, Vijeće ministara usvojilo je akcijski plan za provedbu strategije komuniciranja institucija BiH o procesu pristupanja BiH Europskoj uniji - od kandidacijskog statusa do članstva za 2024., s korekcijom na sjednici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije